+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem kellett a balatoni hal a vendéglátósoknak
2018. április 26. csütörtök 15:50 - Keszthely
Nem kellett a balatoni hal a vendéglátósoknak
Lassan öt éve, a halászat leállítása óta küzdenek azért a vendéglátósok, hogy balatoni halat kínálhassanak, most mégsem éltek a lehetőséggel. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Sió-zsilipnél emelhetett ki meghatározott mennyiségű halat, melyből csak csekély számú étterem vásárolt. A balatoni hal vásárlására csak időszakosan van mód, a Balatoni Szövetség azon dolgozik, hogy egész évben legyen erre lehetőség.

Február elején nyitották meg a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt. Bár 2013 óta nincsen halászat a tavon, a zsilip időszakos nyitásával lehetőség van hal kiemelésére.  Az elfolyó víz mögé beépített csapdarendszerrel tette ezt meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A társaság vezérigazgatója a Balatoni Szövetség ülésén számolt be arról, hogy az idegenhonos halakat – mint a kárászt, busát, angolnát, amúrt – kvóta nélkül, míg az őshonosokat meghatározott mennyiségben emelhették ki. A friss balatoni halat vendéglátósoknak kínálták fel eladásra.

”Nem volt túl nagy az érdeklődés. El tudom mondani, hogy mi ezt nyilvánossága hoztuk a vendéglátó egységeknek nem csak a Balaton-partján, hanem a budapesti szállodáknak, távolabbi szállodáknak is felajánlottuk, Minimális visszajelzés érkezett, összesen egy tonna mennyiségben tudtunk eladni halat, ebből is tulajdonképpen két vendéglátó egység vásárolta meg a felét, aminek a nagy része keszeg volt” - nyilatkozta televíziónknak Szári Zsolt. 

Egy szigligeti halsütő volt az egyik vásárló. Bár az üzlet most még zárva van, hétvégétől már balatoni halat árusíthat vendégeinek. 4 mázsa keszeget tudott vásárolni a tulajdonos. A lehetőségnek nagyon örült a vendéglátós, de ezzel a mennyiséggel korlátozott ideig elégítheti ki a vásárlók igényeit a magyar tengerből származó hallal. 

Juha Gyula elmondta: „Szégyelljük magunkat, nagyon szégyelljük magunkat, hogy külföldi halat kell árulni a Balatonon. Ezen el kéne gondolkodni, hogy mondjuk román, üzbég, egyebek…annyi helyről hozzák a halat különböző mirelit cégek. Lejönnek, az első kérdés: ugye balatoni Oszi bácsi? Hát most mit mondjak, dehogy balatoni kérlek szépen. – Honnan van? – A vízből. Kész ennyi, nem lehet balatoni halat kapni. Szégyen.”  

 

Korábban a vendéglátósok is többször felemelték hangjukat a témában. Mégis csak kevesen éltek a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. által felkínált vásárlási lehetőséggel. Amit nem vettek meg az éttermek és a halsütők, azt a halat exportálták, vagy hazai halfeldolgozókba került. A Balatoni Szövetség tavaly hirdette meg a Balatoni halat az asztalra elnevezésű akcióját. A tó menti önkormányzatokat tömörítő szervezet arra keresi a megoldást, hogy ismét kínálhassanak balatoni halat az éttermek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó