+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalában nyitották az évadot az agarászok
2019. április 1. hétfő 13:32 - Mihályfa
Zalában nyitották az évadot az agarászok
Zalában nyitotta meg évadját az Országos Agarász Egyesület. A Türje szomszédságában fekvő Mihályfán nem csak agarakkal, hanem kopókkal, vizslákkal és solymászbemutatóval is várták a közönséget. A szombati programon elhangzott, hogy az 1835-ban alapított egyesület hazánk egyik legrégebbi civil szervezete. Becslések szerint 6-700 fő foglalkozik ma Magyarországon agarászattal, többségük tagja a hagyományőrző, ebtenyésztő és egyben vadászegyesületnek.

Az agár a magyar egyetemes kultúrának a része. A honfoglalás idejéből származó sírleletekben talált agárkoponyák is bizonyítják ennek a vadászati módnak az ősiségét. Az angolszász területeken elterjedt sprintversenyekkel szemben, hazánkban maradt fenn legtovább vadászati módnak az agarászat.

„Köszönhetően – idézőjelbe – az 1848-as szabadságharc elbukásának, amikor az osztrákok megtiltották a magyar embernek a fegyvertartást, a fegyverhasználatot. Akkor vették elő a magyar urak ismét az agarakat” - mondta el Töpner József, az Országos Agarász Egyesület alelnöke. 

Az agarászat a második világháború után, 1948-ban betiltották, de ez idő  alatt is megőrizték a tradíciót az elhivatott tenyésztők. Hazánk egyik legrégebbi civil szervezete vadászkutya bemutatóval és hagyományőrző vadászati nappal nyitotta évadját. A mintegy 300 főt számláló egyesület célja, hogy vadászati alkalmasság alapján tenyéssze ezt a fajtát. A vezetőségnek pozitívak a tapasztalatai.

Keresztes János elnök, Országos Agarász Egyesület: „Egyre többen nem a kiállítási, illetve show-agarakat tenyésztik, hanem a kipróbált, akár versenyen, vagy reméljük rövidesen vadászaton is kipróbált úgynevezett tradicionális, vadászó agarat próbálják tenyészteni.”

Az agarak mellett vizsla és kopótenyésztők mutatták be tevékenységüket, de solymászbemutatót is láthatott a közönség. A rendezvénynek az egyesület székhelye, egy párszáz lelkes Zala megyei település, Mihályfa adott otthont.

A rendezvényen egy kiadványt is bemutattak, melyben az Országos Agarász Egyesület összegezte a tradicionális magyar agarászat ismérveit. Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is üdvözölte az egyesület tevékenységét és zalai évadnyitóját: „Nagyon örülünk, ha egy ilyen kis faluban ilyen rendezvény van. Az agarászat nagyon sok szempontból fontos, azért itt azt had mondjam el, hogy Keszthely szempontjából is ráadásul, mert hiszen a keszthelyi fejlesztésekben egy agárpályát terveznek.”

Az agárpályát a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumánál fogják elkészíteni – mondta el Tóth Csaba múzeumvezető. „A Helikon Kastélymúzeum létrehoz egy hagyományos vadászati múzeumot, mellette pedig egy agárfuttató pályát, ami úgy gondolom, hogy az országba egy egyedülálló lehetőség lesz, hogy a későbbiekben nemzetközi agárfuttató versenyt is rendezzünk” - nyilatkozta Tóth Csaba.  

Az agárpálya és a vadászati múzeum további fejlesztései legkésőbb a 2021-es vadászati világkiállításra fognak elkészülni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A májusi csapadékmennyiség elegendő volt a terményeknek, a hideg viszont nem tett jót a növényeknek.
 
Két hét múlva rendezik a Pünkösdi Regattát.
 
Az intézmény egy hónapig használhat egy 3D nyomtatót, ezzel készült a játék.
 
A betegek tájékoztatásának segítésére fejlesztettek új rendszert a kórházban Keszthelyen.
 
A 101 heliogravürből álló tárlatot egészen szeptember 22-ig tekintheti a közönség.
 
A Pannon Egyetem Georgikonos hallgatóinak Sárgulási ünnepségének idén is a kastély parkja adott helyszínt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó