+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalában nyitották az évadot az agarászok
2019. április 1. hétfő 13:32 - Mihályfa
Zalában nyitották az évadot az agarászok
Zalában nyitotta meg évadját az Országos Agarász Egyesület. A Türje szomszédságában fekvő Mihályfán nem csak agarakkal, hanem kopókkal, vizslákkal és solymászbemutatóval is várták a közönséget. A szombati programon elhangzott, hogy az 1835-ban alapított egyesület hazánk egyik legrégebbi civil szervezete. Becslések szerint 6-700 fő foglalkozik ma Magyarországon agarászattal, többségük tagja a hagyományőrző, ebtenyésztő és egyben vadászegyesületnek.

Az agár a magyar egyetemes kultúrának a része. A honfoglalás idejéből származó sírleletekben talált agárkoponyák is bizonyítják ennek a vadászati módnak az ősiségét. Az angolszász területeken elterjedt sprintversenyekkel szemben, hazánkban maradt fenn legtovább vadászati módnak az agarászat.

„Köszönhetően – idézőjelbe – az 1848-as szabadságharc elbukásának, amikor az osztrákok megtiltották a magyar embernek a fegyvertartást, a fegyverhasználatot. Akkor vették elő a magyar urak ismét az agarakat” - mondta el Töpner József, az Országos Agarász Egyesület alelnöke. 

Az agarászat a második világháború után, 1948-ban betiltották, de ez idő  alatt is megőrizték a tradíciót az elhivatott tenyésztők. Hazánk egyik legrégebbi civil szervezete vadászkutya bemutatóval és hagyományőrző vadászati nappal nyitotta évadját. A mintegy 300 főt számláló egyesület célja, hogy vadászati alkalmasság alapján tenyéssze ezt a fajtát. A vezetőségnek pozitívak a tapasztalatai.

Keresztes János elnök, Országos Agarász Egyesület: „Egyre többen nem a kiállítási, illetve show-agarakat tenyésztik, hanem a kipróbált, akár versenyen, vagy reméljük rövidesen vadászaton is kipróbált úgynevezett tradicionális, vadászó agarat próbálják tenyészteni.”

Az agarak mellett vizsla és kopótenyésztők mutatták be tevékenységüket, de solymászbemutatót is láthatott a közönség. A rendezvénynek az egyesület székhelye, egy párszáz lelkes Zala megyei település, Mihályfa adott otthont.

A rendezvényen egy kiadványt is bemutattak, melyben az Országos Agarász Egyesület összegezte a tradicionális magyar agarászat ismérveit. Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is üdvözölte az egyesület tevékenységét és zalai évadnyitóját: „Nagyon örülünk, ha egy ilyen kis faluban ilyen rendezvény van. Az agarászat nagyon sok szempontból fontos, azért itt azt had mondjam el, hogy Keszthely szempontjából is ráadásul, mert hiszen a keszthelyi fejlesztésekben egy agárpályát terveznek.”

Az agárpályát a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumánál fogják elkészíteni – mondta el Tóth Csaba múzeumvezető. „A Helikon Kastélymúzeum létrehoz egy hagyományos vadászati múzeumot, mellette pedig egy agárfuttató pályát, ami úgy gondolom, hogy az országba egy egyedülálló lehetőség lesz, hogy a későbbiekben nemzetközi agárfuttató versenyt is rendezzünk” - nyilatkozta Tóth Csaba.  

Az agárpálya és a vadászati múzeum további fejlesztései legkésőbb a 2021-es vadászati világkiállításra fognak elkészülni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó