+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szendrey Júlia életéről szóló színdarabot mutattak be Keszthelyen
2019. március 15. péntek 17:53 - Keszthely
Szendrey Júlia életéről szóló színdarabot mutattak be Keszthelyen
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének egyik jelképe a kokárda. Ez a szabadságvágy és függetlenségi eszme kitűzője. Az első piros-fehér-zöld szalagrózsákat Petőfi Sándor viselte, melyet feleségétől, a keszthelyi születésű Szendrey Júliától kapott.

A legenda szerint Szendrey Júlia 1848. március 15-én varrta és tűzte férje mellére a párizsi trikolór mintájára készített kokárda első példányát. Petőfi naplójában olvasható, hogy az asszony magának piros-fehér-zöld főkötőt varrt, miközben ő a Nemzeti dalt írta. A keszthelyi születésű fiatalasszony lázadó természetéről volt híres. Egyike volt azoknak a nőknek, akik abban az időben szoknya helyett rendszeresen nadrágot viseltek és szivaroztak. Tavaly ünnepelték születésének 190., halálának pedig 150. évfordulóját szerte az országban.

Szendrey Júlia életéről adtak elő egy színdarabot szerdán a Fejér György Városi Könyvtárban is. A „Feleségek felesége” című emlékműsort Tallián Mariann színművésznő álmodta meg. A megvalósításhoz nagyon sokat kutatott, több fennmaradt írásból állított össze a darabot.

„Az előadásnak a törzse ugye Szendrey Júlia naplója, halálos ágyán tett vallomásai, illetve utolsó levele a férjéhez. Petőfi Sándor versei, úti levelei és ezen kívül kordokumentumok. Például Gyulai Pál kritikája, akkor a fiainak az újságcikke, egy kisfia által írt vers, tehát ilyen nagyon izgalmas újságcikkek például. És korabeli muzsikaszó hangzik el az előadásban.”  - mondta el a művész.

A színművésznő férjével, Lázár Balázs színművésszel mutatja be az írónő rövid, ám tartalmas életét. A darabbal tavaly óta járják az országot, mely eddig mindenhol nagy sikernek örvendett.

„Ugye kicsit hosszú az előadás, de azt gondolom, mivel nagyon változatos és tényleg az anyag és a szerkesztés is próbált tényleg a téma mélyére vájni, én azt gondolom, hogy 90 percen keresztül nem lehet unatkozni egy percet sem.” - ismertette a művész.

Az előadást a Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész által előadott népies műdalok is színesítik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó