+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szendrey Júlia életéről szóló színdarabot mutattak be Keszthelyen
2019. március 15. péntek 17:53 - Keszthely
Szendrey Júlia életéről szóló színdarabot mutattak be Keszthelyen
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének egyik jelképe a kokárda. Ez a szabadságvágy és függetlenségi eszme kitűzője. Az első piros-fehér-zöld szalagrózsákat Petőfi Sándor viselte, melyet feleségétől, a keszthelyi születésű Szendrey Júliától kapott.

A legenda szerint Szendrey Júlia 1848. március 15-én varrta és tűzte férje mellére a párizsi trikolór mintájára készített kokárda első példányát. Petőfi naplójában olvasható, hogy az asszony magának piros-fehér-zöld főkötőt varrt, miközben ő a Nemzeti dalt írta. A keszthelyi születésű fiatalasszony lázadó természetéről volt híres. Egyike volt azoknak a nőknek, akik abban az időben szoknya helyett rendszeresen nadrágot viseltek és szivaroztak. Tavaly ünnepelték születésének 190., halálának pedig 150. évfordulóját szerte az országban.

Szendrey Júlia életéről adtak elő egy színdarabot szerdán a Fejér György Városi Könyvtárban is. A „Feleségek felesége” című emlékműsort Tallián Mariann színművésznő álmodta meg. A megvalósításhoz nagyon sokat kutatott, több fennmaradt írásból állított össze a darabot.

„Az előadásnak a törzse ugye Szendrey Júlia naplója, halálos ágyán tett vallomásai, illetve utolsó levele a férjéhez. Petőfi Sándor versei, úti levelei és ezen kívül kordokumentumok. Például Gyulai Pál kritikája, akkor a fiainak az újságcikke, egy kisfia által írt vers, tehát ilyen nagyon izgalmas újságcikkek például. És korabeli muzsikaszó hangzik el az előadásban.”  - mondta el a művész.

A színművésznő férjével, Lázár Balázs színművésszel mutatja be az írónő rövid, ám tartalmas életét. A darabbal tavaly óta járják az országot, mely eddig mindenhol nagy sikernek örvendett.

„Ugye kicsit hosszú az előadás, de azt gondolom, mivel nagyon változatos és tényleg az anyag és a szerkesztés is próbált tényleg a téma mélyére vájni, én azt gondolom, hogy 90 percen keresztül nem lehet unatkozni egy percet sem.” - ismertette a művész.

Az előadást a Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész által előadott népies műdalok is színesítik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
 
Több tekintetben is támogatja az önkormányzat a helyi lakosokat és vállalkozókat.
 
Tettéért a Keszthelyi Járásbíróság előtt kellett felelnie.
 
A természetvédelmi területkezelés biztosítására nyert támogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus