+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Két éves az Amazon Ház Látogatóközpont
2018. április 30. hétfő 17:44 - Keszthely
Két éves az Amazon Ház Látogatóközpont
Két éve április 29-én nyitotta meg ismét kapuit a felújított Amazon Ház a nagyközönség előtt. Ebből az alkalomból veteránjárműveket láttak vendégül a Látogatóközpont udvarán, a Főúri utazások, úti kalandok című gyűjtemény pedig egy 19. századi, Magyarországon igazi ritkaságnak számító kiállítási tárggyal gyarapodott.

Egy 1962-ben gyártott angol Land Rover Series 2A típusú, az osztrák Rosenbauer cég által tűzoltóautóvá alakított járgányt is megcsodálhattak azok, akik a hétvégén ellátogattak a Helikon Kastélymúzeum Amazon Ház Látogatóközpontjába. A gépjármű a stájerországi Hohenkogl-Mitterdorf önkéntes tűzoltóságánál volt szolgálatban. Tíz lánglovagot és a felszerelést szállította, közte egy olyan oltóvíz-szivattyút, mely az autó erőforrásához közvetlenül kapcsolva működött. „Elkezdtem keresgetni tűzoltóautókat. Többet megnéztem osztrák svájci és német területeken.” – meséli a győri veteránautó-gyűjtő, Szabó Gábor. „Ezeket az autókat jellemzően hegyi területeken használták a négykerékhajtás miatt. Megnéztem öt-hat autót, és körülbelül három évvel ezelőtt találtam rá. Nagyon megtetszett, nagyon jó állapotban volt, 14000 km van benne, tehát még körülbelül bejáratós, úgyhogy olyan nagyon nagy felújítást nem is kellett rajta csinálni. Egy újrafényezést kapott, mert ez egy haszongépjármű, nyilván a tűzoltók a bevetéseknél nem kímélték. Tehát egy-két dolgot meg kellett rajta csinálni, utána pedig egy sikeres muzeális minősítést kapott itt Magyarországon.”

A négykerekű autócsoda mellett motorok is felsorakoztak. A régi Pannóniák, Danuviák, MZ-k, Jawa-k, Uralok a gyűjtők gondos keze munkájának köszönhetően egykori fényükben pompáztak, mintha csak most gördültek volna ki a gyárból. Közöttük már-már ritkaságszámba menő oldalkocsis példányokat is megcsodálhattak a látogatók. „A motornak a teljes kinézete tetszik, meg egy nagyon-nagyon ritka típus.” – vélekedik Cserpes Melinda. „Mikor én is nézegettem az interneten az eladó veterán motorokat, ebből az Urálból nagyon kevés van, főleg ami papíros is. És hát tényleg egy ilyen motorral megjelensz, ezután azért utánanéznek az emberek. Pláne egy ilyen szép oldalkocsis példány, nagyon kevés oldalkocsis motor van manapság az utakon. Nekem is van egy veterán motorom, egy Jawa Twinsportom. Ahhoz is lehetne egyébként oldalkocsit kapcsolni, mert alapvetően olyan a váza, de például én szóló motorkerékpárként vettem.”

A Főúri utazások, úti kalandok című kiállítást két éve nyitották meg. Ebből az alkalomból egy 19. század eleji úti íródobozzal gyarapodott a gyűjtemény. A főúri utazásnak illetve a poggyásznak akkor elengedhetetlen része volt. Ahogy manapság nem indulunk el egy hosszabb útra mobil, tablet vagy notebook nélkül, ez a praktikusan összecsukható alkalmatosság is mindig kéznél volt, melyet napló- és levélírásra használtak. Tartalmazott tintát, tollat, a papírnak pedig egy külön zárható rekeszt, hogy ne gyűrődjön össze. Tóbiás Gábor múzeumi menedzsertől megtudtuk: „Egy aukciós oldalon sikerült megtalálni, illetve fellelni ezt az úti íródobozt Frisnyák Zsuzsa javaslatára, aki a kiállításnak a kurátora volt. Ő küldte el nekünk, illetve mutatta meg, hogy miről is van szó, és hogy ez egy nagyon nagy ritkaság Magyarországon. És hogyha meg tudjuk vásárolni, akár a kastély, vagy valaki, akinek van erre lehetősége, érdemes megtenni. És ígys sikerült is beszerezni ezt az úti íródobozt.”

Az új tárgy mellett számos érdekességet is tartogat az interaktív tárlat, mely a maga nemében és összeállításában országosan egyedülálló. Az eltelt két esztendő alatt egyre több látogatót vonz a kastély klasszikus bemutatóhelyszínei mellett, azokat jól kiegészíti. Aki kíváncsi a Főúri utazások, úti kalandok című kiállításra, az a Hintómúzeummal és a Pálmaházzal, madárparkkal együtt még május 1-jén, kedden a nyitási évforduló kapcsán 50 százalékos kedvezménnyel tekintheti meg.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus