+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tavaszról és a hazafiasságról szavaltak
2019. március 8. péntek 15:59 - Keszthely
A tavaszról és a hazafiasságról szavaltak
21. alkalommal szervezték meg Keszthelyen a Felfénylő szavak című versmondó versenyt. Az eseményt a sajátos nevelési igényű gyermekek számára rendezik, melyen ők is megmutathatják tehetségüket. A területi döntőre körülbelül 20 iskola tanulója érkezett, a vendégekkel együtt összesen 90 főt vártak az eseményre.

Tavaszhoz vagy a hazafiassághoz kapcsolódó versekkel mutatkoztak be a zsűrinek a tanulók. Három megyéből, Vasból, Somogyból és Zalából összesen 56 gyermek mondta el a számára kiválasztott költeményt. A versenyzők többségének nem ez volt az első szereplése, sokan megfordultak már a keszthelyi rendezvényen, de az ország más településein is örömmel állnak ki a közönség elé.

„Szeretek járni versenyekre. Januárban Győrbe mentünk el szavalni és ott is az Én Miatyánkom című versével készültünk, Pucz András bácsi tanított meg erre, arra készített fel. Aztán meg lesz olyan, hogy megyünk Kiskőrösre és megint Győrbe fogunk menni versenyre.” - mondta el Major Máté.

A gyerekeket általában gyógypedagógus segíti a költemények elsajátításában. A felkészítők szerint az irodalom sokat jelent a fiataloknak. A versenyzők szívesen mérettetik meg magukat ezeken az alkalmakon.

„Mindig a verssel úgy átérzem az egész verset, amit írt a költő. Az egész mondat, amit ki akart fejezni, át lehet érezni. " - tudtuk meg Horváth Beatrixtól.

A gyermekek hosszabb és rövidebb versekkel egyaránt készültek. A megmérettetésre az értelmileg- és a tanulásban akadályozott alsó és felső tagozatosok, valamint a készségfejlesztő illetve szakiskolába járó diákok érkeztek. Mint Krasznai Tamásné intézményvezető elmondta, az esemény mindig népszerű a tanulók körében.

„Mi most azt látjuk, hogy, ha egy 5 év távlatából nézzük, akkor 5 évvel ezelőtt 40 diák érkezett, a mai alkalmon 56 tanuló van itt, úgyhogy úgy gondolom, hogy várják és nyitottak mindenki rá. Illetve most már nekünk is egy kezdeményezésünk, mivel nem csak gyógypedagógiai intézményben vannak sajátos nevelési igényű gyermekek, hanem többségi iskolákban is, így az ő részükre is meghirdettük és innét is sok szeretettel várjuk azokat, akik szeretnék ilyen területen is megmutatni, hogy milyen ügyesek.”

A keszthelyi verseny korábban az országos megmérettetés területi eseménye volt. Pár évvel ezelőtt megszűnt ez a lehetőség, a helyi rendezvényt azonban továbbra is fontosnak tartják megszervezni, így a jövőben is várják a jelentkezéseket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus