Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Balaton: változott a szabályozási szint
2019. feb. 28. csütörtök | Keszthely
Balaton: változott a szabályozási szint
Megváltozott a Balaton felső szabályozási szintje. Két kísérleti év után, az idei évtől lépett életbe az új, magasabb érték. Ettől azt várják a szakemberek, hogy az aszályosabb időszakokban is legyen olyan tartalék a tóban, ami mozgásteret ad a szint megfelelő fenntartásában. Nem utolsó sorban, mindez hozzájárul a jelenleg kiváló vízminőség megtartásához is.

Az Érdről Keszthelyre érkező Cseh házaspár egyik első dolga volt, hogy a Balaton partjára látogatott. Cseh Péter és felesége több éve járt utoljára a tó mellett. "Rengeteget változott azóta a Balatonnak a minősége. Egyrészt tisztább lett a víz és magasabb is, tehát pótoltak" - véli Cseh Péterné.

A tó vízszintje évek óta jól kezelt. A szabályozási szintek bevezetésének és azok következetes betartásának eredménye a megfelelő mennyiségű víz. A szakemberek két év megfigyelési időszak után javasolták a téli időszak száztíz centiméteres felső szabályozási szintjének tíz centiméterrel való növelését. Ez az emelés hatvanmillió köbméterrel több vizet jelent a Balaton számára. Ez egy nagyon komoly tartaléknak számít.

Dr. Burucs Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense elmondta: "A 120 cm-t most súroljuk. Átlagosan 117 cm a Balaton vízállása. Keszthelynél ennél is kevesebb, mert ugye leng a Balaton - itt csak 112 cm-t lehet most látni a vízmércén, de ez nem hivatalos mérce egyébként. A téli szabályozási szint 110 cm, tehát fölötte vagyunk a téli szabályozási szintnek, de ez ebben a pillanatban nem probléma, mivel nincs jég."

"Ha jég lenne a Balatonon, az veszélyeztetné a partműveket" - tette hozzá az egyetem mezőgazdasági vízgazdálkodással, szennyvíztisztítással, vízminőség-védelemmel foglalkozó szakembere. A védművek emelésére és a Sió csatorna körüli átalakításokra körülbelül negyven milliárd forintot különített el a kormányzat. A százhúsz centiméteres szint eltérése plusz-mínusz öt centiméter lehet. A zsilipet tehát csak a százhuszonhat centiméteres szint elérése esetén nyitják meg.

A víz minőségét hivatalosan csak két hét múlva kezdik vizsgálni. "Jó eredmény várható" - borítékolja Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: "Gyakorlatilag a víz minőségére egyelőre pontos adataink még nincsenek, hiszen közel két héttel ezelőtt még parti jég volt a Balatonon. Március közepétől mérik a kollégák a víz minőségét - eleinte havonta, a szezonban pedig kéthetente. Amit a szakemberek erről most elmondtak, hogy az egészen biztosan kijelenthető, hogy a Balaton vízminősége most, így a tél végén hibátlan. Tehát tökéletes a vízminőség ebben a pillanatban."

A megemelt szabályozási szint a Balaton déli partján élőknek okozhat problémát. Az elkülönített negyven milliárdos összegből ennek megoldására is jut majd keret.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2020. júl. 9. csütörtök 15:58 | Keszthely
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Címvédés volt a Kékszalagon. Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. tókerülő versenyen.
| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.