+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megelőzhetjük a tavaszi fáradtságot
2019. február 26. kedd 22:34 - Gyenesdiás
Megelőzhetjük a tavaszi fáradtságot
Remélhetőleg megérkezik az igazi tavasz, a várva várt napsütés. Ilyenkor azonban sajnos megtelnek az orvosi rendelők. Sok emberen ilyenkor lesz úrrá a tavaszi fáradtság és könnyebben megtámadják a szervezetet a vírusok. Hogy mit lehet ellene tenni, megkérdeztünk egy háziorvost.

Gyenesdiáson a háziorvosi rendelőnek nem csak a parkolója telt meg várakozó autókkal, hanem a rendelőben is nagyon sokan várnak az orvosi vizsgálatra. Kiürült az emberek energia- és vitaminraktára. Sok a stressz, kevés az alvás, és a kikapcsolódás hiányát is jelzi a szervezet. Ilyenkor nem csak a  fáradtság lesz úrrá az embereken, hanem eluralkodnak a betegségek is. Vajda Gábor háziorvos azt mondja, hogy a tél végén az immunrendszerünk csökkent működése  a tavaszi fáradtsághoz, megbetegedéshez vezet. Ilyenkor gyakori az influenzás és felső légúti megbetegedés is. Azonban közérzetünk és ellenálló-képességünk javítása érdekében mi is sokat tehetünk.

"Folyadékbevitel mindig nagyon fontos. Nyáron is és ilyenkor is. Ez bármiféle ásványvíz, gyümölcslé, tea lehetnek. Kerüljük a cukros üdítőket, mert azok csak fölös kalóriát jelentenek, igazából a védő szerepük nem jelentős. Nagyon fontos a vitaminháztartásunk egyben tartása. Ilyenkor tél végén elfogynak a D-vitamin raktárak, ezért főleg a krónikus betegségekben szenvedőknek, vagy cukorbetegeknek, szoptatós, vagy várandós édesanyáknak, kamaszoknak és más betegségben szenvedőknek a D-vitamin pótlást már igazából a tél elején el kellene kezdeni."- mondja Vajda Gábor.

Tavasszal sokat tartózkodjunk a szabad levegőn, mozogjunk és a C-vitamin pótlásáról se feledkezzünk meg - javasolja Vajda doktor.

Bali László is vizsgálatra vár. a eteg több műtéten esett át, gyakran kell háziorvosához fordulnia. Az alapbetegségeken túl most érzi a tavasz közeledtét. Fáradékonnyá vált, próbál ellene tenni.

"Próbálunk olyan gyógyszerekkel meg egyéb étkezési és vitamin anyagokat fogyasztani, ami a vitamint és az egyéb anyagokat, hogy…megfelelően legyen hatása. Meg hát ilyenkor a mozgás már egyre jobban elindul. Két-három naponta séta a Balaton-parton, meg itthon a munkák kezdődnek, mert télen be vagyunk szorulva a téli időjárás miatt." -mondta el a rendelőben Bali László.

Amennyiben a fáradtság elhúzódik és a közérzet sem javul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert lehet, hogy betegség áll a probléma hátterében. A pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség, a vérszegénység, valamint több hormonális zavar is járhat kimerültséggel, így mindenképpen fel kell keresni a háziorvost.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halálos baleset történt február 22-n a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó