Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ápolók napja a jubileumi évben
2019. feb. 20. szerda | Keszthely
Ápolók napja a jubileumi évben
2014 óta február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésnapján ünneplik a magyar ápolók napját. A 260 éves Keszthelyi Kórház is ezen a napon hívta fel a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók munkájára. Az intézményben közel 200-an látják el ezt a munkakört. Többüket jutalomban részesítettek az Amazon Házban rendezett ünnepségen.

Bakacsi Jánosné 1979 óta dolgozik a Keszthelyi Kórház Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztályán. A nyugdíjba készülő csecsemő- és gyermekápoló munkáját a kórház az ápolók napján is elismerte. Bakacsi Jánosné úgy véli, a gyermekek szeretete mellett a hivatásának fontos része a szülők segítése: „Hisz egy szülőnek nagyon nagy problémát jelent, ami nekünk mindennapos feladat, ő neki egy kicsi gond is igen nagy probléma és nagyon jó, hogy mellette van egy olyan szolgálat, vagy egy olyan segítség, aki az ő problémáján tud segíteni.”

A kórház vezetése és a Keszthely és Környéke Egészségügyéért Közhasznú Alapítvány jutalomban részesítette még Szrnka Nórát és Judi Edinát, akik a kamara megyei vetélkedőjén jeleskedtek. Elismerték Balatincz Katalin szülésznő és Szarka Patrícia védőnő munkáját, ők a kórház kézfertőtlenítési programját hibátlanul teljesítették. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala megyei Területi szervezetének díját Bagladi Lajosnénak ítélték oda, távolléte miatt kollégája vette át az elismerést. Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is több elismerést adott át. A mára 183 főt számláló helyi csoport régi tagjait köszöntötték. 

Vándorserleget indított útjára a kórház ez évtől. A kiemelkedő munkáért járó elismerést idén a Röntgen Osztály kapta.

Emléktáblát ajándékozott a kórháznak Dancs Imre és lánya Brigitta. Az ápolói szakma alapjait lefektető Kossuth Zsuzsannát ábrázolja az alkotás. 2014 óta az ő születésnapja a magyar ápolók napja.

"A 200 éves Kossuth Zsuzsa emlék összecseng a kórháznak a 260 éves jubileumi évével, hiszen 1759-ben alapította Festetics Kristóf a Keszthelyi Kórházat, illetve rakta le az alapjait ennek a kórháznak és tulajdonképpen azóta, 260 év alatt jutott el oda, ahova el tudott jutni a mai állapotába és mai szintjére a Keszthelyi Kórház” - mondta televíziónknak dr. Kvarda Attila főigazgató. 

A rendezvényen részt vett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke. Szánti Istvánné elmondta, a bérek, az ápolók életpályamodellje és a képzés, továbbképzés témakörben van előrehaladott tárgyalása a kamarának a kormányzattal.

„A béremelésnél korábban már volt egy több évre szóló bérmegállapodás, amit most a kormányzat szándékozik 2022-ig kiterjeszteni. A korábbi bérmegállapodásnak ez az utolsó éve és most a szakdolgozói kamara, illetve a reprezentatív szakszervezetek képviselik, hogy ez a béremelés legyen előre hozva és lehetőség szerint ne az eredeti százalékban valósuljon meg, hanem magasabb százalékban. Bízunk benne, előrehaladott tárgyalások vannak, de még kormányzati döntés nem született” - nyilatkozta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara járóbeteg-ellátási alelnöke. 

A következő négy évben újabb 72 százalékkal nő az ápolók bére – hangsúlyozta Manninger Jenő. A térség országgyűlési képviselője elmondta, ápolónak lenni nem csak szakma, hanem hivatás és áldozatos szolgálat.

„Ápolónak, ápolónőnek lenni az egyik legszebb hivatás, de egyben a legnehezebb is. Együttérzésükre, bátorításukra minden betegnek szüksége van, de ugyanakkor nagy szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal az orvosok nélkülözhetetlen segítői is egyben” - mondta köszöntőjében a politkus. 

Ha erről a hivatásról beszélünk, az első, ami az ember eszébe jut, az a hála és a köszönet – mondta köszöntőjében a város alpolgármestere. Nagy Bálint elmondta, hogy a kórház fenntartása már nem az önkormányzathoz tartozik, a városvezetés mégis feladatának érzi, hogy tegyen a kórházért: „Ezért is fontosnak tartom azt, amikor a keszthelyiek, a Keszthely környékiek a kórházról beszélnek, akkor tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, akár Önök szakmailag, akár az épület állagát tekintve is, hogy amikor szóba kerül a kórház, akkor pozitív, jó értelembe kerüljön szóba és mindannyian büszkék lehessünk rá, az ott dolgozók, illetve az önkormányzatnál dolgozó emberek is érezhessük ezt magunkénak.”   

Az alpolgármester példaként említette, a kórház főbejárati lépcsőjét, melynek felújítására keresik a költségvetési forrásokat. A rendezvényen kis kiállítás is nyílt az egykor használatos kórházi feleszelésekből. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 16. péntek 19:15 | Keszthely
Kossuth Zsuzsanna születésnapja, február 19-e 2014 óta a magyar ápolók napja.
| 2023. feb. 20. hétfő 16:45 | Keszthely
A magyar ápolók napján köszöntötték a Keszthelyi Kórház dolgozóit.
| 2020. feb. 19. szerda 19:30 | Keszthely
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
| 2017. feb. 21. kedd 12:09 | Keszthely
Köszöntötték az ápolókat, és oklevéllel ismerték el kiváló munkájukat a Magyar Ápolók Napján.
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Május 6-tól újra lesz szülészeti fekvőbeteg ellátás.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
19:15
Objektív
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.