+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Simon Böskére emlékeztek
2019. február 13. szerda 12:04 - Keszthely
Simon Böskére emlékeztek
Nem élt a sztárság adta lehetőséggel, szerény volt és mélyen tisztelte hazáját és szülővárosát Keszthelyt. Ő volt Simon Böske a keszthelyi zsidó családba született szépség, aki a Miss Hungária, a Miss Európa címet is megszerezte. Hírnevet hozva hazájának és Keszthelynek. A Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi csoportja koszorúzással és könyvbemutatóval tisztelgett Simon Böske előtt születésének 110. évfordulóján.

Keszthelyen, a Sétáló utca egyik házában született 1909. február 15-én Simon Erzsébet az első magyar szépségkirálynő akiben már tizenhat évesen felfedezték a szépséget. Születésének 110. évfordulóján a Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi csoportja koszorúzással emlékezett szülőházánál ahol jelen volt a Simon Böske néven ismertté vált Balaton-parti lány  unokaöccse is aki így emlékezett nagynénjére.

"Hét éves voltam, amikor a forradalomban édesapám hozzánk vette. Mi Bözsi néninek hívtuk. Én gyerek voltam és egészen a ’70-es  évekig, haláláig Bözsi néni maradt a bátyám, Sándor és számomra is. Gyönyörű tartása volt, a szépsége megmaradt, egyébként ezt a fényképek jól mutatják."- mondta Simon Tibor.

Az 1925-ben előbb, a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választott Simon Böske útja gyorsan ívelt felfelé. Az első Miss Magyarország versenyen 1929-ben 218 vetélytársat utasított maga mögé és egy hónappal később Európát is meghódította. Alakja előtt minden évfordulón megemlékezik Keszthelyen a város kulturális emlékeit is felkaroló egyesület.

"Természetesen Simon Böske is a város kulturális emlékei közé tartozik és amikor kiderült,hogy melyik a szülőháza és itt született,akkor utánanéztünk és a halálának 40. évfordulóján állítottuk az emléktáblát."- adott tájékoztatást Vetőné Zeke Erzsébet.

Simon Böske a Miss Európa verseny után hazatért Párizsból,ezrek ünnepelték Budapesten. De sokan támadták is származása miatt. A világszerte ismert szépségkirálynő életéről Szarka Lajos történész 2017-ben könyvet írt. A dunántúli lány kiemelkedő teljesítményéig vezető utat, az azt követő csillogást és  ígéreteket, lehetőségeket  visszautasító Simon Böske alakját, aki mindig megmaradt magyarnak és visszatért Keszthelyre is, idézte fel az olvasóközönségnek a szerző a Fejér György Városi Könyvtárban .

"Egy nagyon nemes vonásokkal, intelligenciát sugárzó arccal teremtményt látunk. Magas,karcsú nyúlánk szépséget aki egy új női ideált hozott be a korábbi molett szépség ideállal szemben ill. tulajdonképpen az intelligenciának, a női szabadságnak, a női tanulásvágynak is teret adott. Az sem mellékes hogy izraelita származású volt. Külföldön, Párizsban magára tette a trianoni jelvényt és próbálta felhívni a Trianon igazságtalanságaira a közvélemény figyelmét." -emlékezett Simon Böskére Dr. Szarka Lajos.

Simon Böskéből nem lett hollywoodi színésznő, sem modell. Elege lett a rivaldafényből, a hamis csillogásból. Megtartva szerénységét, egyszerűségét és igaz magyarságát feleségként élte le az életét. 1970. október 28-án  61 évesen hosszantartó betegségben hunyt el.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus