+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Téli madáretetés
2019. február 7. csütörtök 16:40 - Keszthely/Fenékpuszta
Téli madáretetés
A téli időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a madarak etetésére, de nem mindegy, hogy mivel és meddig tápláljuk őket – vélik a szakemberek. Fontos, hogy tavasszal az eleség mennyiségét fokozatosan csökkentsük, de arra is oda kell figyelni, hogy mindig legyen táplálék az etetőben. Mindezt a Csány-Szendrey iskola diákjai is nagyon jól tudják.

Olajos magvakkal töltik fel a madáretetőt a Csány-Szendrey iskola tanulói. A diákok egész évben nagy figyelmet fordítanak az őket körülvevő természetre, a téli hónapokban pedig az itt telelő madarakat kísérik figyelemmel. A gyerekek nagyon jól ismerik a madáretetőkből csemegéző madarakat, és azt is tudják, hogy miért kell rájuk ilyenkor fokozottan figyelni.

„Kisebb testűek nem tudják túlélni ezeket, mert nincs elég élelem. Nincsenek bogarak, növények vagy amire rámehetnek vagy megehetik.” - mondta a CSány-Szendrey Általános Iskola és AMI egyik diákja, Oravecz Zoltán.

A Csány-Szendrey iskola udvarán több madáretető is van. A gyerekek és a pedagógusok ezeket rendszeresen feltöltik, az olajos magok mellett napraforgómagot is adnak a tollasoknak. Ezt a madáretetőt a gyerekek saját kezűleg készítették üdítős dobozból, ugyanis az oktatási intézményben az ökotudatosságra is kiemelt figyelmet fordítanak.

„Minden évszakban megvan az a tevékenység, amit a természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatban meg tudunk tenni itt iskolai keretek között. Ennek egyik része ez most, hogy itt a madáretetőket feltöltöttük. Ezt is rendszeresen figyeljük a gyerekekkel. Tanítói felszólítás nélkül is ők szívesen jönnek szabadidejükben, nézik az etetőket, hogy van-e benne madáreleség.” - tájékoztatott az iskola pedagógusa, Tikos Ágnes.

A fenékpusztai madárgyűrűző állomáson is kiemelt figyelmet fordítanak a téli időszakban arra, hogy eleséggel lássák el a tollasokat. A szakemberek felhívják a figyelmet, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mivel etetjük a madarakat.       

„Nagyon sokan sajnos még mindig kenyérmorzsával, konyhai hulladékkal etetik, ami részben nem baj, a konyhai hulladék, vagy hogyha a konyhai hulladék például ilyen zöldség, sárgarépahéj vagy alma, adott esetben káposzta, amit mondjuk rigófélék vagy akár a korábban ide érkező vörösbegy is megeszik. A magevő énekesek legelterjedtebb etetési módja, illetve a tápláléka az olajos magvak. Ez főleg napraforgót tesz ki, de mi most éppen kölest, repcét és cirkot is etetünk, ez változatosabb táplálékot nyújt.” - tájékoztatott Benke Szabolcs, a MME Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

A téli időszakban a madárgyűrűzés szünetel, ilyenkor a madármentésen és az állomáson lakó szárnyasok gondozásán van a fő hangsúly. Jelenleg a gólyák mellett baglyok és más ragadozó madarak is laknak Fenékpusztán. A többség sérülése miatt folyamatosan az állomás vendégszeretetét élvezi, de néhányukat a tél elmúltával szabadon engedik a szakemberek.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala és vas megye közösen szervezte meg az ORFK balesetmegelőzési versenyének döntőjét.
 
Mintegy 60 lakó részvételével tartottak lakossági fórumot Keszthely 2. sz. választókerületében.
 
Idén is megrendezték a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyt.
 
A Zala Megyei Idősügyi Tanács Keszthelyen számolt be a pályázatról.
 
A fürdővárosban új gasztronómiai kategóriát alkottak.
 
Mintegy 150 fiatal 13 szekcióban kóstolhat bele a kultúra és a művészet különböző ágaiba kapolcson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó