+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tovább erősíti orosz kapcsolatait Zala megye
2019. február 7. csütörtök 16:13 - Keszthely
Tovább erősíti orosz kapcsolatait Zala megye
Három napos látogatásra érkezett Zala megyébe az orosz testvérkörzet, Hanti – Manysi delegációja. A program során aláírták a 2019-2020-as évekre vonatkozó cselekvési tervet, mely gazdasági, egészségügyi és kulturális együttműködést tartalmaz. Az utolsó napon Keszthelyre is ellátogatott a küldöttség. A Festetics kastélyban a vallási és nyelvi örökségről hallhattak előadást a résztvevők.

A Musica Antiqua együttes műsorával kezdődött az oroszországi Hanti – Manysi Autonóm Terület delegációjának fogadása Keszthelyen a Festetics-kastélyban. A 22 fős küldöttség Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének meghívására érkezett a megyébe.

„2001-ben írtunk alá egy együttműködési megállapodást, melynek az intézkedési tervét most írtuk alá Komarova asszonnyal, aki Jugrának kormányzója és életében először járt Magyarországon. Számunkra rendkívül fontos a kulturális és a népi hagyományok kapcsolata mellett egy kicsit a jövőbe tekintve tovább fejlesszük az oktatási, az egészségügyi és az innovációs kapcsolatokat, hisz a nagy távolság mellett most már az online technológiák és az Internet megteszi ezt, hogy lehetőségünk van rá.”  - mondta el az elnök.

A keszthelyi eseményen köszöntőt mondott Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Mint beszédében is hangsúlyozta, fontos megjegyezni, hogy Európa egy nagyon sokszínű kontinens, de a kereszténység mindig össze fogja kötni az emberiséget.

„Elhangzott az egyik előadásban a zalavári bencés apátság története, ami remekül megmutatja azt, hogy az eredetileg szláv közösség által alapított apátság hogyan tudott továbbélni a magyarság idejében mind a mai napig És ez rávilágít arra, hogy a kereszténység, ahogy én is a beszédemben kihangsúlyoztam egy összekötő kapocs az emberek között. Emberek és népek között is, népek és nemzetek között összekötő kapocs.” - fogalmazoztt a helyettes államtitkár.

A találkozón részt vett Somorjai Ádám pannonhalmi bencés szerzetes is, aki a nyelvek közös eredetéről, az 1000 éves zalavári apátságról, valamint Cirill és Metód helyi tevékenységéről tartott előadást. Prezentációja végén a frissen megjelent, A Zalavári apátság története című könyvvel ajándékozta meg a Duma Hanti – Manysi körzetének elnökét, aki ezt követően köszönetét fejezte ki az együttműködésért. Mint elmondta, nagyon kedvező élményekkel gazdagodtak az ittlétük során és a továbbiakban is több területen szeretnék kamatoztatni a csaknem 20 éves együttműködést.

"Jelenleg az Autonóm Területen zajlik az orosz kőolaj kitermelés több mint 50%-a, ennek egy része Magyarországra is jön, így ez is lehetőséget biztosít a közös munkára Továbbá Zala megyével zajlik egy fakitermelési együttműködés is és napirenden van egy úgynevezett szilárd nyersanyagok kitermelése is." - mondta el Boris Khokhryakov.

A program keretében műsort adott a lenti Kerka Táncegyüttes is, akik magyar néptánc válogatással készültek a vendégeknek. Az ünnepség végén Dr. Pál Attila egy Zala megye címerét és a látogatás dátumát ábrázoló porcelántányérral ajándékozta meg a Duma elnökét.

 Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Jótékonysági teremlabdarúgó tornát szerveztek Keszthelyen 13 csapat részvételével
 
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
 
Sok területen készítettek feltáró dokumentálásokat a Balatoni Múzeum munkatársai.
 
A lakosság száma azonban 2015 óta csökken, ennek megállítására pályázatok segíthetnek.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
 
Ezen a héten érdemes a papírokat kitölteni, hogy már a januári béreknél jelentkezzen a kedvezmény.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó