+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tovább erősíti orosz kapcsolatait Zala megye
2019. február 7. csütörtök 16:13 - Keszthely
Tovább erősíti orosz kapcsolatait Zala megye
Három napos látogatásra érkezett Zala megyébe az orosz testvérkörzet, Hanti – Manysi delegációja. A program során aláírták a 2019-2020-as évekre vonatkozó cselekvési tervet, mely gazdasági, egészségügyi és kulturális együttműködést tartalmaz. Az utolsó napon Keszthelyre is ellátogatott a küldöttség. A Festetics kastélyban a vallási és nyelvi örökségről hallhattak előadást a résztvevők.

A Musica Antiqua együttes műsorával kezdődött az oroszországi Hanti – Manysi Autonóm Terület delegációjának fogadása Keszthelyen a Festetics-kastélyban. A 22 fős küldöttség Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének meghívására érkezett a megyébe.

„2001-ben írtunk alá egy együttműködési megállapodást, melynek az intézkedési tervét most írtuk alá Komarova asszonnyal, aki Jugrának kormányzója és életében először járt Magyarországon. Számunkra rendkívül fontos a kulturális és a népi hagyományok kapcsolata mellett egy kicsit a jövőbe tekintve tovább fejlesszük az oktatási, az egészségügyi és az innovációs kapcsolatokat, hisz a nagy távolság mellett most már az online technológiák és az Internet megteszi ezt, hogy lehetőségünk van rá.”  - mondta el az elnök.

A keszthelyi eseményen köszöntőt mondott Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Mint beszédében is hangsúlyozta, fontos megjegyezni, hogy Európa egy nagyon sokszínű kontinens, de a kereszténység mindig össze fogja kötni az emberiséget.

„Elhangzott az egyik előadásban a zalavári bencés apátság története, ami remekül megmutatja azt, hogy az eredetileg szláv közösség által alapított apátság hogyan tudott továbbélni a magyarság idejében mind a mai napig És ez rávilágít arra, hogy a kereszténység, ahogy én is a beszédemben kihangsúlyoztam egy összekötő kapocs az emberek között. Emberek és népek között is, népek és nemzetek között összekötő kapocs.” - fogalmazoztt a helyettes államtitkár.

A találkozón részt vett Somorjai Ádám pannonhalmi bencés szerzetes is, aki a nyelvek közös eredetéről, az 1000 éves zalavári apátságról, valamint Cirill és Metód helyi tevékenységéről tartott előadást. Prezentációja végén a frissen megjelent, A Zalavári apátság története című könyvvel ajándékozta meg a Duma Hanti – Manysi körzetének elnökét, aki ezt követően köszönetét fejezte ki az együttműködésért. Mint elmondta, nagyon kedvező élményekkel gazdagodtak az ittlétük során és a továbbiakban is több területen szeretnék kamatoztatni a csaknem 20 éves együttműködést.

"Jelenleg az Autonóm Területen zajlik az orosz kőolaj kitermelés több mint 50%-a, ennek egy része Magyarországra is jön, így ez is lehetőséget biztosít a közös munkára Továbbá Zala megyével zajlik egy fakitermelési együttműködés is és napirenden van egy úgynevezett szilárd nyersanyagok kitermelése is." - mondta el Boris Khokhryakov.

A program keretében műsort adott a lenti Kerka Táncegyüttes is, akik magyar néptánc válogatással készültek a vendégeknek. Az ünnepség végén Dr. Pál Attila egy Zala megye címerét és a látogatás dátumát ábrázoló porcelántányérral ajándékozta meg a Duma elnökét.

 Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó