Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén
2018. máj. 23. szerda | Keszthely
Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén
A Balatoni Múzeumban is bemutatták nagykanizsai kollégánk, Czigóth Sándor dokumentumfilmjét, melyben egy magyar tudományos csoport több mint egyhónapos oroszországi régészeti expedícióját kísérte végig. Kamerájával nem csak a kutatási eredményeket rögzítette, a néző a táborlakók mindennapjaiba is betekinthet.

Dr. Türk Attila expedícióvezető a vetítés előtt elmondta, hogy a közös magyar-orosz régészeti kutatások még a szocializmus éveibe nyúlnak vissza. Az szinte mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy elődeink valamilyen formában kötődnek az Urál térségéhez, ez alapozta meg az együttműködést. A rendszerváltás után a kapcsolat leépült, mígnem 2010-ben az Urálból előkerült egy magyar szempontból szenzációsnak számító lelet. Ennek okán sikerült megszervezni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös expedíción vehetett részt ezeken az oroszországi ásatásokon. „Ez kinőtte magát 2013-tól folyamatosan. Egyre több helyszínre el tudtunk jutni, egyre több kollégával megismerkedtünk, egyre több régészeti központot sikerült aktiválnunk a magyarság őstörténet-kutatásával kapcsolatban. A 2015-ös év volt az egyik leggyümölcsözőbb, amiről ez a film szól. Akkor gyakorlatilag egy majd tízezer kilométernyi utat meg tudtunk tenni, és nagyon-nagyon sok lelőhelyet meg tudtunk nézni.”

Az expedíció tagjai sokszor nomád körülmények között táboroztak. Szabadtűzön főztek, természetes vízfolyásokban tisztálkodtak, és az áramellátás is sokszor hiányzott. Ez utóbbi miatt a filmkészítőnek nagyon át kellett gondolnia az akkumulátorhasználatot. Hovatovább a közmédia híradójába is küldött tudósításokat, melyek szintén helyben készültek el. Volt, hogy több kilométert gyalogolva cipelte a felszerelését, és veszélyes szakadék szélén állva is forgatott. Tizenhat órányi nyersanyagból született meg az 59 perces mozi. „Teljesen szabadkezet kaptam, hogy milyen filmet rakok össze. Gyakorlatilag egy kevert műfajú film jött létre. Egyrészt dokumentumfilm, dokumentálva van ez az egész régészeti expedíció. Másrészt tudományos ismeretterjesztő film, erre azért van szükség, hogy gyakorlatilag el kell magyarázni, milyen magyar vonatkozású leletek kerültek elő, amiért ott van az expedíció.” – mondta Czigóth Sándor.

A filmből kiderül, hogy a magyar őstörténet eddigi megállapításai a modern vizsgálatoknak, mint a radiokarbon kormeghatározásnak vagy az archeogenetikának köszönhetően tovább pontosíthatók és bővíthetők. Szakértők szerint most úgy tűnik, hogy a népvándorlás időpontja és helyszíne kicsit módosulni fog, de ehhez még további kutatási eredményekre van szükség.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

Czigóth Sándor „Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén” című dokumentumfilmjéről bővebb összeállítással jelentkezik a június 5-i Szignatúra című kulturális magazin.

| 2018. feb. 15. csütörtök 15:31 | Keszthely
Még soha nem látott dokumentumok és szemtanúk teszik különlegessé az újonnan elkészült 56-os filmet.
| 2024. aug. 2. péntek 19:15 | Keszthely
Az aszály nem tett jót a növénynek, és a párás meleg a gombáknak is kedvezett, így sok volt a munka a földeken.
| 2022. nov. 16. szerda 11:29 | Keszthely
1,036 milliárd forint támogatást nyert egy projektműhelyre a Georgikon.
| 2022. okt. 28. péntek 14:02 | Keszthely
A kutatási infrastruktúrát és a sportpályát is fejlesztették a Georgikonon.
| 2022. okt. 7. péntek 17:35 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Péter általános campus főigazgató-helyettes.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.