+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyűlnek a talált tárgyak
2019. február 6. szerda 09:38 - Keszthely
Gyűlnek a talált tárgyak
Gyakori, hogy találunk, vagy elveszítünk személyes tárgyakat. Még gyakoribb, hogy nem tudjuk, hol keressük azokat, vagy mi a teendő a talált tárgyakkal. A törvény úgy fogalmaz, hogy az elvesztett dolgot megtaláló személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot annak tulajdonosa visszakaphassa. Utánajártunk, hol tárolják a talált tárgyakat.

Rendszámtáblák, női táska egy íróasztalon a keszthelyi önkormányzat talált tárgyak osztályán. Hátizsákokat, bőröndöket is őriznek, hetek, hónapok óta, amit a rendőrségről kaptak vagy magánszemélyek vittek be az önkormányzathoz.  Nem ritka, hogy nagyobb személyes tárgyat is elveszít a tulajdonosuk. Jól látható az önkormányzat tárolójában, hogy sorban, felcímkézve állnak a kerékpárok is. Az elvesztett dolog megtalálójának vannak törvényi kötelezettségei.

"A találó köteles azt nyolc napon belül amennyiben tudja a tulajdonosának vagy aki ezt elvesztette beszolgáltatni, átadni. Amennyiben nem, akkor nyolc napon belül a találás helye szerinti jegyzőnek kell átadni ezeket a dolgokat. Kivéve ha az robbanóanyag vagy veszélyes dolog, mert azt a rendőrségre kell bevinnie."- adott tájékoztatást Dr. Horváth Teréz jegyző.

Nyáron az idegenforgalmi szezonban strandokról, tömegközlekedési eszközökről  sokkal több tárgy kerül leadásra.  A Polgári Törvénykönyv szerint az olyan helyeken talált tárgyakat, iratokat ahol sokan megfordulnak, a megtaláló köteles azonnal átadni a hely üzemeltetőjének. Amennyiben a talált tárgy megőrzésére nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell eljuttatni.

A Csik Ferenc Tanuszodában is havonta több ezer ember fordul meg az. Úszásoktatás, versenyek zajlanak a nap végén pedig mindig van az öltözőkben  gazdátlan holmi. Az uszoda vezetője, Csendes Antal elmondta: "elég változatos a repertoár, de nyilván az öltözködéssel, uszodahasználattal kapcsolatos dolgok maradnak itt. Törölközők, fürdőnadrágok, úszószemüvegek. A legnagyobb meglepetésünk az volt, amikor a januári úszóverseny után egy gyermek farmernadrág itt maradt. Ugyan a gyermek miben ment haza, azt nem tudjuk mi sem. Nyilván megoldották. Havonta gyűjtjük ezeket a termékeket. Esténként az öltözők ellenőrzésével kezdődik ez a folyamat. Bekerülnek a holmik egy kosárba, amit rövid távon az orvosi szobában vagy a pénztárban őrzünk, ha valaki keresi akkor ezeket egy-két napon belül ott találhatja meg. Ilyenkor megy a válogatás, kié…milyen színű. Megpróbáljuk leellenőrizni, hogy mindenki a saját tulajdonához jusson hozzá.

Az uszodában havonta zsákolják a talált tárgyakat, egy évig őrzik őket. Gyakran előfordul, hogy egy év után jelentkezik  a szülő az elveszett értékért, amikor már nem jut hozzá, mert a hivatalban is és a közintézményekben, szolgáltatóknál  is – amennyiben tárolható – egy évig kötelesek megőrizni az elveszített, leadott tárgyakat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
 
A szabályok betartásával lehet fürdőzni a balatoni strandokon.
 
Megkezdődött az 55. strandszezon, péntektől látogatható a Zalakarosi Fürdő.
 
Hétfőtől már látogathatják az ebek és a gazdák a létesítményt, több szabályt is be kell azonban tartani.
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó