+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyűlnek a talált tárgyak
2019. február 6. szerda 09:38 - Keszthely
Gyűlnek a talált tárgyak
Gyakori, hogy találunk, vagy elveszítünk személyes tárgyakat. Még gyakoribb, hogy nem tudjuk, hol keressük azokat, vagy mi a teendő a talált tárgyakkal. A törvény úgy fogalmaz, hogy az elvesztett dolgot megtaláló személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot annak tulajdonosa visszakaphassa. Utánajártunk, hol tárolják a talált tárgyakat.

Rendszámtáblák, női táska egy íróasztalon a keszthelyi önkormányzat talált tárgyak osztályán. Hátizsákokat, bőröndöket is őriznek, hetek, hónapok óta, amit a rendőrségről kaptak vagy magánszemélyek vittek be az önkormányzathoz.  Nem ritka, hogy nagyobb személyes tárgyat is elveszít a tulajdonosuk. Jól látható az önkormányzat tárolójában, hogy sorban, felcímkézve állnak a kerékpárok is. Az elvesztett dolog megtalálójának vannak törvényi kötelezettségei.

"A találó köteles azt nyolc napon belül amennyiben tudja a tulajdonosának vagy aki ezt elvesztette beszolgáltatni, átadni. Amennyiben nem, akkor nyolc napon belül a találás helye szerinti jegyzőnek kell átadni ezeket a dolgokat. Kivéve ha az robbanóanyag vagy veszélyes dolog, mert azt a rendőrségre kell bevinnie."- adott tájékoztatást Dr. Horváth Teréz jegyző.

Nyáron az idegenforgalmi szezonban strandokról, tömegközlekedési eszközökről  sokkal több tárgy kerül leadásra.  A Polgári Törvénykönyv szerint az olyan helyeken talált tárgyakat, iratokat ahol sokan megfordulnak, a megtaláló köteles azonnal átadni a hely üzemeltetőjének. Amennyiben a talált tárgy megőrzésére nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell eljuttatni.

A Csik Ferenc Tanuszodában is havonta több ezer ember fordul meg az. Úszásoktatás, versenyek zajlanak a nap végén pedig mindig van az öltözőkben  gazdátlan holmi. Az uszoda vezetője, Csendes Antal elmondta: "elég változatos a repertoár, de nyilván az öltözködéssel, uszodahasználattal kapcsolatos dolgok maradnak itt. Törölközők, fürdőnadrágok, úszószemüvegek. A legnagyobb meglepetésünk az volt, amikor a januári úszóverseny után egy gyermek farmernadrág itt maradt. Ugyan a gyermek miben ment haza, azt nem tudjuk mi sem. Nyilván megoldották. Havonta gyűjtjük ezeket a termékeket. Esténként az öltözők ellenőrzésével kezdődik ez a folyamat. Bekerülnek a holmik egy kosárba, amit rövid távon az orvosi szobában vagy a pénztárban őrzünk, ha valaki keresi akkor ezeket egy-két napon belül ott találhatja meg. Ilyenkor megy a válogatás, kié…milyen színű. Megpróbáljuk leellenőrizni, hogy mindenki a saját tulajdonához jusson hozzá.

Az uszodában havonta zsákolják a talált tárgyakat, egy évig őrzik őket. Gyakran előfordul, hogy egy év után jelentkezik  a szülő az elveszett értékért, amikor már nem jut hozzá, mert a hivatalban is és a közintézményekben, szolgáltatóknál  is – amennyiben tárolható – egy évig kötelesek megőrizni az elveszített, leadott tárgyakat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó