+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több mint 4 millió magyarnak van e-személyije
2019. február 6. szerda 12:08 - Keszthely
Több mint 4 millió magyarnak van e-személyije
Országosan már 4 millió, a keszthelyi járásban pedig 19.600 e-személyi igazolványt állítottak ki. Az új típusú okmányt három éve lehet igényelni. A korábbinál több adatot tartalmazó igazolvány célja, hogy egyszerűsítse az ügyintézést. A Keszthelyi Járási Hivatal keszthelyi és hévízi kormányablakában lehet igényelni a chippel ellátott kártyát.

Tulajdonosának az ujjlenyomatait is tartalmazza az e-személyi igazolvány. A legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek is megfelelő okmányt 2016. január 1-től vezették be. Kiss Eszter eddig csak régi típusú személyi igazolvánnyal rendelkezett. Azt mondja, gyorsan, gördülékenyen sikerült a keszthelyi kormányablakban elkészíttetnie az új okmányát.

„A korábbi személyi igazolványom érvényessége hamarosan lejárt volna. Így egyben személyi igazolványként, sőt adó- és TAJ kártyaként is használhatom a későbbiekben a személyi igazolványomat” - nyilatkozta Kiss Eszter. 

Az okmányban egy magas biztonságú elektronikus tároló elem, egy chip található. Ennek köszönhetően alkalmas az igazolvány arra, hogy több funkciót ellásson. Az adatok biztonságáról az okmányhoz tartozó PIN kód gondoskodik.

„Mindenkinek javaslom, hogy a személyi igazolványát e-személyire cserélje, hiszen tartalmazza az előző, a személyes adatokon túl még a TAJ számot, az adószámot, az ujjlenyomatot és egy egyéni azonosítót, amellyel elektronikus aláírásra is képes ez az e-személyi igazolvány. Mindenképpen ez lesz a jövő személyi igazolványa, jó lesz minél előbb megszokni” - mondta televíziónknak Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője. 

A Belügyminisztérium adatai szerint már több mint négymillióan használják az e-személyi igazolványt. Ezt a szintet a bevezetéstől számított három év alatt sikerült elérni. A Keszthelyi Járási Hivatal két kormányablakában, Keszthelyen és Hévízen 2019. január 31-ig 19.606 darab ilyen okmányt állítottak ki.

„2016-ban közel 6300 személyi igazolványt adtunk ki, 2017-ben ez a szám növekedett, ugyanis meghaladtuk a 6800-as számot és a tavalyi évben is 6000 fölött volt a személyi igazolványt igénylők száma. Az idei évben pedig kicsit több mint egy hónap alatt már elhagytuk az 530-as számot” - sorolta a hivatalvezető. 

Az új típusú okmány célja, hogy egyszerűsítse az ügyintézést. A e-személyigazolvány az egészségügyi ellátásban, több közösségi közlekedési szolgáltatónál már használható. Chipje egyebek mellett akár két, vész esetén hívandó telefonszámot is tárol.Az okmány érvényességi időtartama 12, illetve 18 éves korig a kiállítástól számított 3 év, de 12 éves korban mindenképpen újítani kell az igazolványt. 18 éven felülieknek 6 év az érvényességi idő.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyiekkel, Keszthelyért kíván dolgozni képviselőtársaival az újdonsült polgármester.
 
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
 
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az év első nyolc hónapjában 220 esetben jártak el a halőrök.
 
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
 
Négy csapat versenyzett a KÖZGÁZ vándor kupáért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó