+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Előadással és könyvbemutatóval emlékeztek
2019. január 23. szerda 13:33 - Gyenesdiás
Előadással és könyvbemutatóval emlékeztek
Méltóképpen ünnepelték meg a Himnusz születésének napját, a Magyar Kultúra Napját Gyenesdiáson is. Az egykori keszthelyi akadémián végzett Csepinszky Béla megpróbáltatásokkal teli életéből született karikatúráit, fotókon keresztül a község életéből pillanatokat és a legújabb Gyenesdiási Antológiát is megismerhette az érdeklődő.

Gál Lajos polgármester emlékezett arra a napra mikor Kölcsey 1823-ban befejezte a Himnuszt. Magyar Kultúra Napján kiemelte, hogy ma már európai kultúra sem létezik magyar kultúra nélkül. A településen minden évben január 22-én a  jeles napon állítják ki azokat a fotókat a nagyközönség elé, amelyek megmutatják az előző év aktív gyenesdiási kulturális életet. A közösség erejét, fontosságát mutatják meg.

"Visszatekintünk,hogy mennyi sok program, mennyi rendezvény köszönhető az itteni közösségek, civil szervezeteknek és mindig azok ma mosolygós arcok köszönnek vissza akik örömmel teszik a magyar kultúra ápolásában mindazt amit a rendezvényekre elvisznek. Aktívak, a családjukban generációkon keresztül mutatóan próbálnak fémjelezni valamit, ami igazán gyenesdiási, ami vendégszeretetről szól, s egy kicsit talán az itt élő emberek kedvessége révén a gyenesdiási turizmusról is." -emelte ki az ünnepségen Gál Lajos polgármester.

Az idei ünnepi rendezvényen Dr. Csepinszky Béla előadásából ismerhették meg a jelenlévők édesapját, annak karikatúráit, aki már premontreis diákként is átható humorral rajzolt, akit elszólított a nagy háború kényszere Szerbiába, a doberdói frontra és Romániába. A fogolyévek alatti  szenvedések, torokszorító rajzai mellett emlékezett az aranydiplomás agrármérnök.

"Édesapám Keszthelyen járt gimnáziumba, mi több az akadémiára is.’ 14-ben behívták katonának. A gimnázium rajztanára annyira jó volt, hogy valamennyire megtanult rajzolni és amatőrként karikatúrákat rajzolt a család kedvére és mindenki kedvére akit meglephetett vele, úgyhogy ez a szenvedélye haláláig megmaradt." -mondta a nyugalmazott egyetemi tanár.

A Gyenesi Dalárda hőseinket idéző dalait követően mutatta be a szerkesztő Góth Imre Árpád, a harmadik Gyenesdiási irodalmi vers antológiát.

"Idén a harmatcseppek címet adtuk, nyolc szerző mutatkozik benne be, akik gyenesdiási kötődésűek. Vagy itt élnek, vagy pedig a munkájuk köti őket Gyenesdiáshoz. Azért kértük, hogy gyenesdiási szerzők legyenek, hogy így az ő gondolataikon keresztül megörökíthessük az ezredfordulóhoz közeli állapotot, hogy az emberek hogyan éreznek, hogyan szeretnek lakni Gyenesdiáson. A költők ugyanis mindig megbecsült részei voltak a társadalomnak, nagyon fontos volt, hogy ők hogyan mesélték el a mindennapokat." - adott tájékoztatást a szerkesztő.

A kultúra napján a Gyenesdiási Községházán tisztelegtek a Himnusz előtt, a háborúkban hazájukért harcoló magyarok előtt és köszönetet mondtak a lakosságnak is, a hagyományok és a kultúra ápolásáért.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó