+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nagy százalékkal nyert a havasi cincér
2019. január 7. hétfő 15:13 - Keszthely
Nagy százalékkal nyert a havasi cincér
A havasi cincért választották meg a 2019-es év rovarának. A kezdeményezés célja minden évben az, hogy felhívja a figyelmet az adott fajra és a természetvédelem fontosságára. Az elkövetkezendő hónapokban több programot is szerveznek a győztes állat köré. A főként bükkösökben élő bogarat a Keszthelyi-hegységben is szép számmal fellelhetik a természetbarátok.

A havasi cincér egyik preparált példányát mutatja Kondorosy Előd, a Pannon Egyetem Georgikon Karának egyetemi tanára. Ez a faj kapta meg ugyanis idén az Év rovara címet.

„Nagyon jellegzetes színű, karcsú állat. Bár a színezetében vannak különbségek meg a foltok kiterjedésében, de azért egy jól felismerhető faj.” - mondta el a professzor.

A havasi cincér a cincérfélék családjába tartozik, melyek nevüket jellegzetes cincogó hangjuk után kapták. Magyarországon kb. 215 fajt különböztetünk meg ezekből a bogarakból, melyek legnagyobb része fában fejlődik. A győztes állat leginkább a bükkösökben lelhető fel, többek között a Keszthelyi-hegység északi részén is találkozhatnak vele a kirándulók. A kifejlett egyed testhossza 3-4 cm-es, kültakarójának alapszíne fekete, melyet kékesszürke szőrök borítanak.

„A természetvédelemnek is egy nagyon fontos állata. Mivel a jó állapotú bükkösöket jelzi a jelenléte, ezért Natura 2000 jelölő faj is. Tehát egy kifejezetten fontos állat. Ugyan nem fokozottan védett, de azért az 50.000 Ft-os eszmei érték is jelent valamit.” - tette hozzá Kondorosy Előd.

Az Év rovara kampányt először 2011-ben szervezte meg a Magyar Rovartani Társaság, akkor még egy kiemelt állattal. A szervezet azonban 2015 óta három különböző fajt is kijelöl, melyek közül a lakosság választhatja ki a győztest egy internetes szavazáson keresztül. A 2019-es megmérettetésen a havasi cincér mellett a kis Apolló-lepke és a magyar tarsza szerepeltek. Mint a Társaság alelnöke elmondta, mindhárom idei jelölt úgynevezett közösségi jelentőségű faj, vagyis nem csak Magyarországon, hanem egész Európában védettnek vagy veszélyeztetettnek számítanak.

„Az Év rovara az mindig valamilyen kritériumnak meg kell, hogy feleljen. Tehát legyen valamennyire látványos, pozitív érzések kapcsolódjanak hozzá, lehetőleg legyen védett vagy veszélyeztetett és hát ne legyen teljesen ismeretlen, amit csak a szakemberek tudnak azonosítani. Hát az idén rekordszámú szavazás érkezett, 8000 felett érkeztek szavazatok és hát hatvanvalahány százalékkal nyert a havasi cincér.” - mondta el Merkl Ottó.

Az alelnök hozzátette, a győztes állat az adott esztendőben kiemelt figyelmet kap. A kampány elsődleges célja a nyertes rovarfaj ismertségének növelése, de a természetvédelem fontosságára is fel kívánják hívni általa a figyelmet. A következő hónapokban a múzeumokban, kulturális- és oktatási intézményekben is több, a havasi cincérhez köthető programmal találkozhatnak az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus