+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Melanoma szűrés Keszthelyen
2018. május 17. csütörtök 13:30 - Keszthely
Melanoma szűrés Keszthelyen
Az országos “Melanoma-nap” alkalmából tegnap egész nap ingyenes szűrést végeztek Keszthelyen, a Főnix Egészségházban. A bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák időben való felismerése - csakúgy, mint a rák minden típusa esetén - életet menthet. Ezen túl, minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye. A Keszthelyi Kórház, az ÁNTSZ és a Környezeti Ártalmak Megelőzéséért és Kezeléséért Alapítvány támogatásával több napja zajló szűrést csaknem kétszázan vették igénybe a városban.

Az élet számára nélkülözhetetlen napfény ugyanakkor veszélyeket is hordoz: a túlzásba vitt napozás sajnos rákos betegségeket is okozhat. A melanoma gyakrabban fordul elő világos hajú és bőrű embereken; különösen, ha fokozott napsugárzás éri őket.

Farkas Beatrix bőrgyógyász-kozmetológus vizsgálta az egyik páciensét. A melanoma kimutatását a dermatoszkóp nevű műszerrel végzik. Ennek segítségével a bőr felső rétegeibe is betekinthet a szakorvos. A vizsgálat nem jár fájdalommal. Szerencsére többen is fontosnak érzik a prevenciót.

"Nem árt egy alaposabb és gyakoribb vizsgálat. Professzor asszonynál jártam a rendelőjében, meg a kórházi rendelőben is és tanácsolta, hogy ejtsük meg ezt a szűrést itt." - mondta el Lángi Péterné.

A melanoma előfordulása az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt, elsősorban a felnőtt lakosság körében. A leggyakrabban negyven és ötven év közötti életkorban jelentkezik. A legtöbb európai országban csaknem kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi. A leggyakoribb előfordulási helye nőkön a lábszáron és az arcon, míg férfiakon elsősorban a törzsön, leggyakrabban a háton jellemző.

"Általában 60-70 %-a a megjelenteknek minden évben itt van és kihasználja a lehetőséget, hogy a festékes anyajegyeit megvizsgáljuk. Emellett az egyéb tumorokat is szűrjük." - emelte ki Prof. Dr. Farkas Beatrix, a Krama Bőrgyógyászat egyetemi tanára.

A napfény nem csak a strandon veszélyes - bár ott van lehetőségünk a legjobban a védekezésre. A megfelelő faktorú napvédő krémek szinte mindenki számára ismertek. Fontos tudatosítani: a napfény nem csak a strandon fejti ki nem kívánt hatását.

Prof. Dr. Farkas Beatrix: "Nagyon sokszor el kellett mondani, hogy a magyar lakosság az nem vakond. Mert mindenki állította, hogy őneki nincs szüksége a fényvédelemre, mert ő nem fekszik ki a napra. Akkor, amikor az ember elmondja, hogy az utcán is süt a nap, nem tud szelektíven csak a strandra sütni, akkor én erre szoktam megkérdezni, hogy: ön alagútban jár, csak metróval jár, vagy vakond életet él?"

A napvédő krémek mellett a passzív megelőzés egyik hatásos módja a fejfedők használata. Egy jó kalap az arcot hatásosan védi. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a bőrön észlelt pigmentfolt miatt, ha a régebb óta meglévő anyajegy alakja, nagysága, színe megváltozik. Gyanús lehet az is, ha az elszíneződés vagy anyajegy viszketni kezd. Sajnos a felvilágosítás ellenére tartja magát az a hiedelem, hogy ezekhez hozzányúlni nem szabad, így a betegek sokszor későn kerülnek orvoshoz.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó