+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen tartott szakmai napot az NMI Művelődési Intézet
2018. május 30. szerda 16:37 - Keszthely
Keszthelyen tartott szakmai napot az NMI Művelődési Intézet
A kulturális közfoglalkoztatottak jövőjéről és a közművelődési intézmények minőségfejlesztéséről is szó esett az NMI Művelődési Intézet mai szakmai napján. A Balaton Színházban rendezett megyei programon bemutatták az intézet országos és megyei tevékenységét. A rendezvényen elhangzott, hogy az NMI Művelődési Intézet az idei évben kiterjeszti tevékenységét a Kárpát-medencében élő határon túli magyarságra is.

A közművelődés érintett szereplői; önkormányzatok képviselői, közművelődési szakemberek és kulturális civil szervezetek küldöttei vettek részt a szakmai napon. Az NMI Művelődési Intézet országszerte szervez ilyen programokat, melyek mind azonos célt szolgálnak: találkozási lehetőséget teremtenek és jelen estben olyan témákat boncolgattak, mint a törvényi változások, vagy a közművelődési intézmények minőségfejlesztése. Az intézet szolgáltatásfejlesztési igazgatója kifejtette, az elmúlt évben számos eredményt ért el a szervezet.

„Minisztériumi támogatással közel 600 szakember képzésére került sor a múlt évben. Támogatjuk folyamatosan a települési és járási szintű értékfeltárási programokat. Szolgáltatásainak, szakmai tanácsadási körünkben majdnem 40 ezer alkalommal keretek meg bennünket az érintettek. Végzünk módszertani munkát, támogatjuk az amatőr művészeti tevékenységeket, szakmai eseményeket szervezünk, kiadványokat jelentetünk meg” - sorolta Kary József.   

A szakmai napon köszöntőt mondott a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke, Pácsonyi Imre, illetve a házigazda település alpolgármestere. Nagy Bálint kiemelte a közművelődés szerepét a turizmusban, ez a téma a szakmai nap programjában is szerepet kapott.

„A közművelődés, a kultúra, a műveltség, az értelmiség megbecsülése az egyre nagyobb érték. És egyre nagyobb érték, nem csak egy városvezetés, egy város szempontjából, hanem a turisztika szempontjából is. És pontosan Keszthelyi azt a jövőt, célt tűzte ki maga elé, hogy egy kulturális központtá, a térség, a Balaton kulturális fővárosává tudjon válni, úgyhogy ennek érdekében dolgozunk és fogunk dolgozni a jövőben is” - mondta el az alpolgármester. 

A rendezvényen elhangzott, hogy a fővárosi központ mellett minden megyében működtet irodát az intézet. A zalai iroda vezetője, Süliné Elekes Éva kifejtette, hogy fontos kérdés az intézmények számára a kulturális közfoglalkoztatottak jövője. Jelenleg 89 zalai településen, 104 munkatársuk dolgozik, az ő szerződésük június 30-án lejár. Hogy folytathassák munkájukat, a Zala megyei Kormányhivatallal próbál segítséget nyújtani a Művelődési Intézet.

„A májusi hírlevelükben sok olyan lehetőség felmerül, amelyet én úgy gondolom, hogy kulturális közfoglalkoztatott kollégáinknak azok az önkormányzatok, akik sajnos nem tudják a költségvetési keretükbe az ő bérüket bele illeszteni, az ő számukra jó pár olyan lehetőséget kínálnak fel, amiben ők tudnak segíteni is” - mondta el a megyei iroda vezetője. 

A tervek szerint ezért egy műhelynapot vagy személyes találkozókat fognak szervezni. A megyei szakmai napon még gazdaságfejlesztésről, képzésekről és pályázatokról is szó esett.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
 
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
 
Sajtótájékoztató keretén belül számolt be Nagy Bálint bővebben a képviselő-testületi ülés döntéseiről.
 
Nyolc keszthelyi sportoló is továbbjutott az országos tollaslabda diákolimpia döntőjére!.
 
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
 
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó