+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több tízezer látogatót várnak a vörsi betlehemhez
2018. december 18. kedd 17:26 - Vörs
Több tízezer látogatót várnak a vörsi betlehemhez
Hetvenedszerre is elkészült a vörsi betlehem, melyet egészen vízkeresztig láthat a közönség. A közel 60 négyzetméteres bibliai életkép ezúttal is a helyiek összefogásával készült el. Becslések szerint akár 30 ezer látogató is felkeresheti a somogyi települést. A jubileum alkalmából fotókiállításon mutatják be a betlehem történetét.

December 2. óta látogatható a vörsi betlehem. Advent harmadik hétvégéjén is folyamatosan érkeztek a látogatók, hogy megcsodálják Európa legnagyobb templomban épített betlehemét.

„Budapestről jöttünk, minden évben, amikor tudomást szerzünk arról, hogy ez a szép betlehemes kiállítás megkezdődik. Minden évben úgy döntöttünk, hogy eljövünk. Tavaly is itt voltunk, tavaly sikerült a misén is itt lenni, most úgy látszik még nem kezdődött el. Lenyűgöző, röviden csak ennyit tudok mondani, hogy lenyűgöző” - nyilatkozta Szatler Judit. 

A somogyi településen úgy becsülik, hogy a december 2. és február 2. között látogatható betlehemet évente 20-30 ezer ember keresi fel. Vörs neve mára egybeforrt a bibliai életképpel. 

Deák Tamás polgármester: „Aki ide eljön, ha csak öt, vagy tíz, vagy tizenöt percre, teljesen kikapcsolódik, beül a padba, megnézi ezt a csodálatosan szép betlehemet és akkor a lelke megújul. Ez a legfontosabb dolog a mi szempontunkból.”  

A betlehemet szokás már turistalátványosságnak is nevezni. A település plébánosa szerint azonban a legtöbben hitbéli meggyőződésük miatt látogatják meg karácsony előtt a templomot. 

„Turisták is jönnek, családok, buszokkal, de amikor belépnek a templomba, nem harsány turistaként jönnek, hanem elcsendesednek és talán eszükbe jut az a régi hittanóra, az a régi szentmise és ők is egy kicsit elmélyednek ebben, de a nagy részük kifejezetten zarándokként érkezik gyónni, imádkozni” - mondta el televíziónknak Ungvárszki Imre plébános. 

November 17-én kezdték az építést a vasárnapi mise után. 7-8 fő folyamatosan részt vett a munkában, de számos segítő is bekapcsolódott az építésbe. 10 nap alatt 20 darab fenyőfa, 3 köbméter tujaág, 2,5 köbméter deszka és 1,5 köbméter gerenda felhasználásával készült el a bibliai életkép. Idén az építmény bal szárnya újult meg, itt új figurákat helyeztek el. Az építők mondhatni bele születtek a betlehem építésbe, így van ezzel Simon György is: „Úgy nőttem fel ebben a faluban, mint tősgyökeres falusi, hogy ez már velünk volt. Kicsik voltunk, alig vártuk a karácsonyt - akkor még sokkal kisebb volt méreteiben – hogy vége legyen a misének és jöhessünk nézegelődni. Szerintem már akkor megfogta az embert, abban az időszakban. Ez egy kihívás, ezt már nem lehet abbahagyni, mindegy, hogy milyen akadályok gördülnek az ember elé, mert voltak, meg lesznek is gondolom. Az a lényeg, hogy minél többet tudjunk szerezni fiatalokat, az már egyre nehezebb, de próbálkozunk azért velük.” 

Az elmúlt évtizedekben mindig biztosítva volt az utánpótlás. Ennek köszönhető, hogy már 70 éve építik a betlehemet. Ezt fotókiállításon mutatják be a templomban. A kezdetben még kis méretű építmény Futó Péter jóvoltából kezdett nagy méreteket ölteni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó