+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Milliós károkat okozhatnak a mezőgazdasági tüzek
2018. június 22. péntek 15:45 - Keszthely
Milliós károkat okozhatnak a mezőgazdasági tüzek
Már megkezdődött az aratás, mely együtt jár a különböző mezőgazdasági tűzesetekkel. Ezek megelőzése céljából rendszeresen szervez konferenciákat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezúttal Keszthely adott otthont az országos programnak, melyen az agrárium és a tűzoltó szakma is képviseltette magát. A katasztrófavédelem megelőző tevékenysége már mutat eredményeket, de mint a rendezvényen elhangzott, minden egyes leégett hektár, vagy mezőgazdasági gép jelentős veszteséget jelent az ágazgatnak.

 2015. júliusában Zalatárnok közelében öthektáros területen harminc szalmabála és egy bálázógép gyulladt meg. A gyors beavatkozásnak köszönhetően rövid idő alatt megfékezték itt a lángokat. A tüzet feltételezhetően a gép meghibásodása okozta. Zalában a legutóbbi aratással összefüggő komoly eset tavaly júliusban volt Nagykapornaknál. Itt 10 hektár lábonálló gabona égett le.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója: „Nagyon jó minőségű, vetőmag minőségű búza semmisült meg, ami egy óriási kár volt az ottani termelőnek. Tehát ez is felhívja arra a figyelmet, hogy mindenképpen szükséges az ilyen jellegű felkészülés és figyelemfelkeltés, mind a gazdatársadalom, mind pedig a tűzoltó társadalom szempontjából."

E célból szervezett már ötödik alkalommal konferenciát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Keszthelyre az agrár-felsősoktatási háttér miatt esett a szakemberek választása. A mezőgazdasági betakarítási munkákkal összefüggő káresetek megelőzését célzó rendezvényen az országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a legtöbb eset a betakarítási időszak végén következik be.

Dr. Bérczi László, tű. dandártábornok: „Amikor már a folyamatos karbantartás már nem olyan nagy figyelmet von maga után, nem figyelnek annyira a gazdák erre, hiszen már vége van szinte az aratásnak. Az utolsó tábláknak mennek neki. Ekkor is le kell takarítani, ki kell tisztítani azokat a rendszereket, legyen az éppen a kipufogórendszer, vagy az üzemanyag ellátó rendszer, vagy maga – ez is egy ilyen keletkezési ok – az elektromos hálózat, az akkumulátorok környéke.”   

A lábon álló gabona mellett a géptüzek, tarló és bálatüzek jellemzőek, de a magtárak és szárítók esetében is előfordulhatnak tüzek. Tavaly Zalában volt a legkevesebb káreset, összesen 5 alkalommal. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megye a leginkább veszélyeztetett. 2017-ben összesen 359 tűzeset volt a földeken, ezek során 450 hektár lábon álló gabona és csaknem 600 hektár tarló égett le, mely jelentős anyagi veszteséget okozott a gazdálkodóknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó