+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Milliós károkat okozhatnak a mezőgazdasági tüzek
2018. június 22. péntek 15:45 - Keszthely
Milliós károkat okozhatnak a mezőgazdasági tüzek
Már megkezdődött az aratás, mely együtt jár a különböző mezőgazdasági tűzesetekkel. Ezek megelőzése céljából rendszeresen szervez konferenciákat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezúttal Keszthely adott otthont az országos programnak, melyen az agrárium és a tűzoltó szakma is képviseltette magát. A katasztrófavédelem megelőző tevékenysége már mutat eredményeket, de mint a rendezvényen elhangzott, minden egyes leégett hektár, vagy mezőgazdasági gép jelentős veszteséget jelent az ágazgatnak.

 2015. júliusában Zalatárnok közelében öthektáros területen harminc szalmabála és egy bálázógép gyulladt meg. A gyors beavatkozásnak köszönhetően rövid idő alatt megfékezték itt a lángokat. A tüzet feltételezhetően a gép meghibásodása okozta. Zalában a legutóbbi aratással összefüggő komoly eset tavaly júliusban volt Nagykapornaknál. Itt 10 hektár lábonálló gabona égett le.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója: „Nagyon jó minőségű, vetőmag minőségű búza semmisült meg, ami egy óriási kár volt az ottani termelőnek. Tehát ez is felhívja arra a figyelmet, hogy mindenképpen szükséges az ilyen jellegű felkészülés és figyelemfelkeltés, mind a gazdatársadalom, mind pedig a tűzoltó társadalom szempontjából."

E célból szervezett már ötödik alkalommal konferenciát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Keszthelyre az agrár-felsősoktatási háttér miatt esett a szakemberek választása. A mezőgazdasági betakarítási munkákkal összefüggő káresetek megelőzését célzó rendezvényen az országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a legtöbb eset a betakarítási időszak végén következik be.

Dr. Bérczi László, tű. dandártábornok: „Amikor már a folyamatos karbantartás már nem olyan nagy figyelmet von maga után, nem figyelnek annyira a gazdák erre, hiszen már vége van szinte az aratásnak. Az utolsó tábláknak mennek neki. Ekkor is le kell takarítani, ki kell tisztítani azokat a rendszereket, legyen az éppen a kipufogórendszer, vagy az üzemanyag ellátó rendszer, vagy maga – ez is egy ilyen keletkezési ok – az elektromos hálózat, az akkumulátorok környéke.”   

A lábon álló gabona mellett a géptüzek, tarló és bálatüzek jellemzőek, de a magtárak és szárítók esetében is előfordulhatnak tüzek. Tavaly Zalában volt a legkevesebb káreset, összesen 5 alkalommal. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megye a leginkább veszélyeztetett. 2017-ben összesen 359 tűzeset volt a földeken, ezek során 450 hektár lábon álló gabona és csaknem 600 hektár tarló égett le, mely jelentős anyagi veszteséget okozott a gazdálkodóknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó