+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zenepaviloni esték
2018. június 22. péntek 16:45 - Keszthely
Zenepaviloni esték
A németországi Magdeburgból érkezett ifjúsági fúvószenekar fellépésével startolt a nyári koncertek sora a Balaton-parton. Keszthely a High School Bigband egyhetes európai turnéjának ötödik állomása volt. A nyárra még további három külföldi csoport jelentkezett be a Goldmark Károly Művelődési Központnál.

A High School Bigband a magdeburgi Norbertus Gymnasium ifjúsági fúvószenekara. Általában ötévente szerveznek európai koncertkörutat. Idén az ausztriai Innsbruck, a horvátországi Porec, Novigrad és Pula után Keszthelyen is bemutatkoztak. Innen a cseh főváros, Prága érintésével térnek majd vissza Németországba. A harmincfős együttesben a nyolcadiktól a tizenkettedik osztályig játszanak gyerekek, akik általános gimnáziumi tanulmányaik mellett szabadidejükből áldoznak a zenélésre. „És persze mindig van néhány diák, aki később is szeretne ezzel foglalkozni, tovább mélyíteni a megszerzett tudást. Ez pedig engem motivál.” – mondja a zenekart vezető Claudia Popp, aki kérdésre hozzáteszi: „A gyerekek nagyon élvezik az utazást, a sok-sok látnivalót, a különböző helyszíneken más-más közönségnek való együttmuzsikálást. Ezek mind különleges idődimenziót teremtenek számukra. Egyszóval rengeteg élménnyel, tapasztalattal és ismerettel gazdagodnak ebben az egy hétben.”

A magdeburgihoz hasonló ifjúsági csoportok fellépései évről-évre színesítik Keszthely nyári kulturális programkínálatát. A Goldmark Károly Művelődési Központ örömmel fogadja az ilyen jellegű megkereséseket, és szívesen biztosít számukra lehetőséget, hogy a helyi és az itt nyaraló közönség előtt is bemutatkozhassanak, számol be Csengei Ágota igazgató. „Örülünk, hogy a külföldi partnerek megtalálják ezt a nagyon jó helyszínt. Sok ifjúsági fúvószenekar, kórus indul ilyenkor európai turnéra, és jó, hogy megállnak a Balatonnál is. Szerintem egymásnak adják a hírt a helyet illetően. Nemcsak a keszthelyit mondom, hanem más településekét is. Már február-márciusban jelentkeztek, arra a négy koncertre, amit a következő két hónapban eddig tartunk, de úgy gondolom, jön még további jelzés, hogy ki szeretne bemutatkozni.”

A nyár folyamán még egy fúvószenekart, valamint egy olasz és egy hongkongi ifjúsági kórust látnak vendégül. De júliusban érkezik a KLASSZ a pARTon komolyzenei sorozat is, melynek keretében Keszthelyen nyolc koncertet hallhat majd a közönség.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A High School Bigband ifjúsági fúvószenekar koncertjéről bővebb összeállítással jelentkezik a július 3-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus