+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Online számlázás: már csak két nap
2018. június 28. csütörtök 15:59 - Keszthely
Online számlázás: már csak két nap
Július elsejétől indul Magyarországon az online számlázási rendszer. Mivel a kötelezettség az ÁFA tartalmat érinti, a nem ÁFA-s vállalkozók számára nem vonatkozik. Az évek óta halasztott bevezetés után nincs türelmi idő, így minden érintettnek ajánlatos erre felkészülni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázó szoftverrel segíti az ilyen programmal nem rendelkező vállalkozókat.

Ebben a keszthelyi üzletben a vállalkozó már megtette az első lépéseket, de még ismerkedik a rendszerrel. A Nemzeti Adó és Vámhivatal által a napokban kibocsátott szoftvert igyekszik összekapcsolni a saját számlázó programjával. Csomós Szabolcs eddig vegyes tapasztalatokat szerzett: a regisztráció megtörtént, de egyelőre nem minden működik elsőre.

"A számlázó programot akitől béreljük, ők megküldték az összes ehhez való adatot illetve frissítették a programokat. Egyébként folyamatosan frissítik, amióta ez kiderült, hogy lesz. Újabb modulokat építettek be, ezt egyébként manuálisan nekünk kell megoldani azzal a különbséggel, hogy a NAV regisztráció által kapott kódokat nekünk kell beépíteni illetve feltölteni a saját rendszerünkbe és akkor elviekben onnantól kezdve automatikusan fog ez a dolog működni, hogyha ezt az összeget eléri a számla." - mondta el Csomós Szabolcs, vállalkozó.

A vállalkozók számára a könyvelőirodák is igyekszenek segíteni. Azt tanácsolják: a rendszerbe olyanok is regisztráljanak, akik úgy vélik, nem érik el számlázásaik során a százezer forintos adótartamot. Egyébként a regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, vagyis július 1-je után sem késő. Egy technikai regisztrációra van ehhez szükség. Amennyiben mégis online kell küldeni a számlát, azt a program automatikusan megteszi, ezzel eleget téve az előírásoknak.

"Ellenben a kézi számla, nyomdai úton előállított számláknál nagyon oda kell figyelni. 500.000 Ft-ot meghaladó ÁFA-nál 24 órán belül kell jelentést tenni, a 100.000 Ft-ot meghaladó, de 500.000-et meg nem haladó összegű ÁFA-nál pedig 5 naptári nap áll rendelkezésre, hogy lejelentse." - tette hozzá P. Nagyné Márkus Ibolya, könyvelő.

A NAV az interneten elérhető videókkal, külön erre a célra készített webfelülettel is segíti a vállalkozókat. Jelenleg körülbelül kettőszáztízezer vállalkozás használ számlázó programot, de jelentős a kézi számlát kiállítók száma is. Az Online Számlázó program jelenleg az adóhivatal Online Számla tesztrendszerén érhető el.

"A vállalkozások jelentős többsége még mindig kézi számlát használ. Nekik segít a Nemzeti Adó és Vámhivatal azzal az ingyenesen letölthető, saját fejlesztésű adatszolgáltatásra is alkalmas számlaprogrammal, amely még elérhető az interneten. Ezzel a saját fejlesztésű számlázó programmal jelentősen csökken a kis és középvállalkozások adminisztratív terhe, hiszen nem kell nekik számlatömböt vásárolni, manuálisan számlát írni és ezen a programon keresztül az adatszolgáltatás is teljesíthető." - tájékoztatott Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal várakozásai szerint az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia csökkentésében is jelentős előrelépést jelent.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó