+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Minden a borról szólt Cserszegtomajon
2018. július 10. kedd 17:14 - Cserszegtomaj
Minden a borról szólt Cserszegtomajon
13. alkalommal rendeztek bornapokat a településen. A rendezvényen a kulináris élvezetek mellett a szakmai program is zajlott. A nyitónapon adták át a Balaton-felvidéki Borvidék cserszegi körzetének minősítéseit. A borversenyre 77 mintával neveztek. A legjobb bort harmadik alkalommal hódította el ugyanaz a cserszegtomaji termelő.

Különösen nagy volt a keletje a településen, 1960-ban nemesített cserszegi fűszeres szőlőből készült boroknak. E mellett népszerűek voltak az illatos és rozé borok. A település a tizenharmadik bornapját ünnepelte. A rendezvényre a helyiek mellett egyre több vendég is érkezik.

A Balatoni Borbarát Hölgyek és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai is megtisztelték a rendezvényt. A rend nagymestere kiemelte, hogy társaságukat nagy megtiszteltetés érte: „Az elmúlt évben a Da Bibere Borlovagrendet fölvette a Borlovagrendek Világszövetsége a soraiba. Ez a kis jelvény, amit a nagymester hordhat, illetve az aki a nagymestert helyettesíti – ez azt jelzi, hogy a világszövetség a Da Bibere Zalai Borlovagrendet tartja valamire, tagjai sorába fogadta.”

Brazsil József hozzátette, hogy a világszövetség magyarországi alelnökét is borrendjük delegálhatta.

A nagyközségben minden évben kitüntetett figyelmet szentelnek a bornapoknak – mondta a település polgármestere. Bartha Gábor rámutatott, Cserszegtomaj egy vendégszerető település: „Örömmel látom, hogy ennek híre ment és nem csak falubeliek, falus társaim vannak itt, hanem nagyon sok vendég is érkezett. Nekünk ez egy nagyon várt ünnepség a szezon derekán, Örülünk, hogy 13. alkalommal is meg tudjuk rendezni a bornapokat. Predesztinálva vagyunk erre, hiszen itt született a cserszegi fűszeres, ennek a bornapok rendezvénynek élnie kell.”

A rendezvényen adták át a hegyközségi borverseny minősítéseit, díjait. A Balaton-felvidéki Borvidék cserszegi körzetéből 77 mintával neveztek a gazdák; az 58 fehér mellett, 15 vörös és 4 rozé borral. A Bakonyi László vezette zsűri 15 bronz, 39 ezüst, 27 arany és 1 nagyarany minősítést osztott ki. Utóbbit Romsics Bence érdemelte ki 2017-es savignon blanc borával. A fiatal cserszegtomaji borász e mellett elnyerte a Cserszegtomaj fehér bora címet is, 2017-es cserszegi fűszeresével.

 „Én azt gondolom, hogy az általunk készített boroknak az az alapja, hogy a szőlőtőke elültetésétől kezdve gondozzuk a szőlőtőkéket. Ugye ezek úgy működnek, mint kis csemeték, amiket táplálni, gondozni kell, majd az ő általuk megtermelt termésből készítjük el a borainkat” - nyilatkozta Romsics Bence. 

A Cserszegtomaj vörös bora cím is gazdára talált, Kovács Viktor 2017-es cabernet savignon borát választották az ítészek. 

A nyitóeseten fellépett Mészáros János Elek operaénekes, rajta kívül báli zenével és operettel, valamint harmonikazenével is várták a közönséget a vasárnapig tartó rendezvényen. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
 
A szabályok betartásával lehet fürdőzni a balatoni strandokon.
 
Megkezdődött az 55. strandszezon, péntektől látogatható a Zalakarosi Fürdő.
 
Hétfőtől már látogathatják az ebek és a gazdák a létesítményt, több szabályt is be kell azonban tartani.
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó