+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Igazi magyar gulyásleves
2014. április 19. szombat 10:00 - Belföld
Igazi magyar gulyásleves
Nevét a marhapásztorról, azaz a gulyásról kapta, aki legfőbb fogyasztójának számított a XIX. sz. elejéig, amikor már megjelent a gazdagabbak konyhájában is. Azóta általános közkedveltségnek örvend, és a magyar konyha egyik fő kuriózumának számít.

A gulyás, közeli rokonaival, a *pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyeket a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta története elválaszthatatlan egymástól. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt.

Gundel Károly így igazít el a gulyás-pörkölt-paprikás-tokány ételek útvesztőjében: "A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével. A pörkölt ugyancsak paprikával készült, itt azonban az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, leve sűrű, mártásszerű, maga az étel raguhoz hasonlítható. A paprikás lényegében abban különbözik a pörkölttől, hogy csak fehér húsú állatokból, tejföllel, vagy tejföllel elkevert tejszínnel készül, némileg kevesebb hagymával és paprikával. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a pörköltnek finomabb, szalonképesebb változata. A tokány az előző kettőhöz hasonló, de ennél a húst nem kockára, hanem többnyire kisujjnyi csíkokra vágjuk. Néhány tokánynál a paprika csak aláfestő szerepet játszik, esetleg el is marad, viszont előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a bors, a majoránna, illetve a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba, zöldborsó stb." (Közönséges és legújabb Nemzeti Szakács Könyv, Kassa 1826).

Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhahús (lábszár a legjobb)
40 dkg sárgarépa,
20 dkg fehérrépa,
60 dkg krumpli,
1-2 paradicsom,
1-2 paprika,
80 dkg fej vöröshagyma,
zsír, vagy olaj
csipetke
3-5 pirospaprika
1 tk. köménymag,
bors

gulyáskrém vagy gulyáskocka (esetleg marhahúsleves-kocka)
friss, ropogós kenyér

Elkészítése:
A gulyáslevest nagyon sokféle módon el lehet készíteni, és minden változatnak megvannak a maga rajongói. A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron vagy olajon. Akitől e receptet tanultam azt mondta attól lett olyan krémes és sűrű a leves, hogy annyi hagymát tesz bele, amennyi húst!

Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apró húst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva, éppen hogy ellepje (rövid lében) párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát a köményt, szórd meg 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól keverd át . Ekkor alapozzuk meg a gulyásleves fokhagymás ízét. Ha elforr a leve mindig kis vizet öntünk hozzá, lassú tűzön főzzük, éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia. Közben megpucoljuk a zöldségeket, mindent kockákra darabolunk, hidd el így a legfinomabb, szinte elolvad majd a szádban.

Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a darabokra vágott (nem szeletelt) sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli és a zöldségek is megpuhulnak. Van aki vörösbort tesz bele, de ezt a levesnél tilos, csak pörkölteknél alkalmazzuk. Tehetünk bele gulyásleves kockát vagy gulyáskrémet. Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük.

Fotó: szerző - Forrás: soupandspice.blog.hu

galéria
 
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár