+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ősbemutatóval ünnepelték a szent zene védőszentjét
2018. november 21. szerda 17:58 - Keszthely
Ősbemutatóval ünnepelték a szent zene védőszentjét
A Szent Cecília tiszteletére rendezett hangversenyen három helyi kórus lépett fel a Fő téri templomban. Az est különlegessége, hogy a 30 éves Helikon Kórust egy motettával ajándékozta meg Károly Róbert. A Keszthelyhez szorosan kötődő zeneszerzőt egy Szent Páli gondolat ihlette meg.

Régi, baráti kapcsolatot ápol a Helikon Kórussal Károly Róbert. A zeneszerző-karmester egy Goldmark előadáson ismerte meg a vegyeskar munkásságát, ezt követően több alkalommal hallgatta meg a neves szakember a kórust.

„Ennyi jó hangverseny után, baráti élmény után illő, hogy én megajándékozzam őket, mint zeneszerző egy nekik ajánlott és nekik dedikált ősbemutatóval. Írtam nekik egy Szent Pál motettát, ami tulajdonképpen egy középkori, négyszólamú, kíséret nélküli egyházi kórus. Ugye ebbe benne van az én teológiai múltam is" - mondta televíziónknak a zeneszerző. 

Károly Róbert alapítója és vezetője volt az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egyházkarnagy- és kántor szakának és csaknem 30 évet töltött el karigazgatóként és karmesterként a Pécsi Operában. Szorosan kötődik Keszthelyhez, a 70-es évek végén pedig házat is vásárolt itt, ahol egy alkotóműhelyt alakított ki.

A hangversenyen fellépő Helikon, Kis Szent Teréz és Salve Regina kórusok már 11. éve ünneplik közösen Szent Cecíliát. A szent zene védőszentjének tiszteletére a többi mellett Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Giuseppe Pitoni műveivel készültek. A kóristák számára – különösen az egyházi kórusokban – az éneklés egyfajta szolgálat és közösségi élmény.

„Hogy miért énekelek? Mert énekelni nagyon jó. Az ének felemeli a lelket, talán fel az égig. Aztán van egy ilyen is, hogy aki szépen énekel, az duplán imádkozik. Na nem pont ezért, de ez is egy kis rejtett háttérgondolat” - mondta Gárdos Lászlóné, aki több kórusnak is tagja. 

Szent Cecília Krisztus után a harmadik században élt. Az egyház a szent vértanút már korán a 14 segítő szent közé sorolta. Egy félrefordítás szerint a saját esküvőjén ő orgonált, ezért lett a szent zene védőszentje, az egyház a rossz fordítás ellenére is megtartotta tisztében Szent Cecíliát. 

„Azt kell nézzük meg, hogy mit üzen számunkra, ma élő embereknek. Elsősorban a legfontosabb a vértanúságából kiindulva, hogy kereszténységünket őrizzük meg és bátran merjük ezt felvállalni. Az egyházi zenészeknek, az egyházi énekeseknek pedig, hogy tudják megteremteni azt a különleges kapcsolatot, azt a különleges harmóniát, akit, mint ők maguk énekesek és mint hallgatóság és az Isten és az ember között valaha megteremtődött” - mondta a védőszentről C. Tóth Zoltán kántor, a Salve Regina kórus karmestere.

Az ünnepi alkalomból természetesen felcsendült Szent Cecília himnusza is. A hívek a három kórussal közösen énekelték ezt a művet a Fő téri templomban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó