+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 40 Halász Emléknap
2018. augusztus 7. kedd 09:31 - Vonyarcvashegy
40 Halász Emléknap
Több helyszínen is zajlott a 40 halász Emléknap Vonyarcvashegyen. Az idén 26. alkalommal emlékeztek meg az 1729 telén történt eseményekről, a 40 helybeli halász csodás megmeneküléséről. A két napos rendezvény szórakoztató programjai is kapcsolódtak a halászathoz.

Az egykor élt halászokra, a Balatonon végzett munkára minden év augusztusában  programokkal emlékeznek Vonyarcvashegyen. A balatoni halászok emléknapján a  halászparkban, a halászok munkáját ábrázoló szobroknál helyezték el a megemlékezés koszorúit, a 40 Halász emléknapon.

"A halászság és a halászat  a legősibb szakmák egyike és igaz, hogy a társaságunknak mostanra már jelentősen megváltozott a profilja és a jövőképe, de úgy gondoljuk, hogy az elődeinkre és a jogelődökre is folyamatosan emlékeznünk kell, és talán  a halászatnak az emlékét is folyamatosan őriznünk kell."-mondta Havranek Mihály, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.horgászati igazgatója.

A koszorúzással egy időben már zajlott a strand melletti sportpályánál a halászléfőző verseny. Tizenhat csapat nevezett a versenyre. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Biztosította a fő alapanyagot, a pontyot. De a legtöbb versenyző szerzett be apróhalat is az alaplé sűrítéséhez, hogy elkészülhessen a az igazi balatoni halászlé amit egykor még Festetics gróf is nagyon kedvelt. De megmutatták azt is a főzőverseny résztvevői, hogy a balatoni hal sütve is finom. A rántott ponty vagy a sült keszeg elmaradhatatlan a Balatoni étel. A strand területén mozdulni sem lehetett, aki csak tehette a vízben töltötte az időt a nagy melegben. Sokan várakoztak a a 40 halász emléknap vízben tervezett programjára is. A hálóhúzásra is várták a jelentkezőket a Lido strandon. Száz fő kellett ahhoz, hogy a nehéz halászhálót kihúzzák a tó vizében.

A balatoni halászok megemlékező napja már két napos rendezvénnyé bővült az üdülő településen. Sokan erre a programra időzítették a szabadságukat, mert  a fürdés mellett számos kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget is biztosított. 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus