Az egykor élt halászokra, a Balatonon végzett munkára minden év augusztusában programokkal emlékeznek Vonyarcvashegyen. A balatoni halászok emléknapján a halászparkban, a halászok munkáját ábrázoló szobroknál helyezték el a megemlékezés koszorúit, a 40 Halász emléknapon.
"A halászság és a halászat a legősibb szakmák egyike és igaz, hogy a társaságunknak mostanra már jelentősen megváltozott a profilja és a jövőképe, de úgy gondoljuk, hogy az elődeinkre és a jogelődökre is folyamatosan emlékeznünk kell, és talán a halászatnak az emlékét is folyamatosan őriznünk kell."-mondta Havranek Mihály, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.horgászati igazgatója.
A koszorúzással egy időben már zajlott a strand melletti sportpályánál a halászléfőző verseny. Tizenhat csapat nevezett a versenyre. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Biztosította a fő alapanyagot, a pontyot. De a legtöbb versenyző szerzett be apróhalat is az alaplé sűrítéséhez, hogy elkészülhessen a az igazi balatoni halászlé amit egykor még Festetics gróf is nagyon kedvelt. De megmutatták azt is a főzőverseny résztvevői, hogy a balatoni hal sütve is finom. A rántott ponty vagy a sült keszeg elmaradhatatlan a Balatoni étel. A strand területén mozdulni sem lehetett, aki csak tehette a vízben töltötte az időt a nagy melegben. Sokan várakoztak a a 40 halász emléknap vízben tervezett programjára is. A hálóhúzásra is várták a jelentkezőket a Lido strandon. Száz fő kellett ahhoz, hogy a nehéz halászhálót kihúzzák a tó vizében.
A balatoni halászok megemlékező napja már két napos rendezvénnyé bővült az üdülő településen. Sokan erre a programra időzítették a szabadságukat, mert a fürdés mellett számos kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget is biztosított.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió