+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Célegyenesben a reptér kármentesítése
2014. március 21. péntek 17:14 - Sármellék
Célegyenesben a reptér kármentesítése
Fél millió köbméter földet és több mint 90 ezer köbméter vizet mozgattak meg eddig a sármelléki repülőtér kármentesítése során. A szovjet hadsereg kivonulása után jelentős üzemanyag-szennyezés maradt vissza a volt szovjet katonai repülőtéren. A tulajdonos két önkormányzat egy társulás keretében nyert pályázaton tudja megvalósítani a szennyezett terület megtisztítását, mely már a finisébe ért, hiszen a 2011-ben indult munka jövő nyárra befejeződik.

 A volt szovjet katonai repülőtér területén három olyan berendezés található, mely a víztisztítást végzi. A kerozinnal és különféle üzemanyagokkal szennyezett talajvízből a szénhidrogén származékok légneműen, speciális szűrőkkel megtisztítva távoznak, míg a talajvíz egy további tisztítórendszerbe kerül.
A felszín alatti vizet egy 6 hektáros munkagödörrel és 38 termelőkúttal gyűjtik össze.

A talajt speciális baktériumkultúrákkal tisztítják meg a szennyezéstől az előzetesen kialakított, szigetelt úgynevezett biodepóniákban.
A kivitelezők 2012 decemberétől óriási mennyiségű vizet és földet mozgattak meg.
A megmunkált 470.000 m3 földnek körülbelül a fele szennyezett. A talajvízből pedig 96.000 köbméter esett át eddig a tisztításon.

A szakemberek egy számítógépes rendszer segítségével koordinálják és ellenőrzik a rendszer működését. A négylépcsős kivitelezés jelenlegi fázisa a harmadik. Az előkészítés után, kiépítették a rendszert, most üzemeltetik azt és utolsóként helyreállítják a területet, melynek tulajdonosa a sármelléki és a zalavári önkormányzat, akik egy társulást hoztak létre a probléma megoldására.

A munka során nagy kihívás, hogy közben a reptér zavartalanul működjön. Szennyezett terület a kifutópálya alatti föld is, ott egy vízszintes csőrendszer gyűjti össze a szennyezett talajvizet.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv egy KEOP program keretében biztosította a beruházáshoz szükséges források 100%-át, több mint bruttó 4,2 milliárd forintot.
A kármentesítés 2015. júniusára fejeződik be.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó