Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ellenőrizze a SZÉP-kártya pénzeket!
2014. máj. 6. kedd | Belföld
Ellenőrizze a SZÉP-kártya pénzeket!
A Széchenyi Pihenőkártyákra 2012-ben utalt összegeket legkésőbb 2014. május 31-ig lehet elkölteni.

A Széchenyi Pihenőkártyákra (SZÉP-kártya) 2012-ben utalt összegeket legkésőbb 2014. május 31-ig lehet elkölteni - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felhasználatlan összeget a határidő lejárta után a kibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak, vagyis azok elvesznek a kártyabirtokosok számára. A minisztérium adatai szerint a hosszú hétvégén bekövetkezett csökkenés ellenére még mindig 2,7 milliárd forintnyi elköltetlen juttatás áll a kártyákon.

A minisztérium azt javasolja a kártyatulajdonosoknak, hogy a maradványösszegeket a lejártuk előtt, még a következő hetekben használják fel. A kártyákat kibocsátó bankok elektronikus SZÉP-kártya felületükön, vagy telefonos ügyfélszolgálatukon állnak rendelkezésre további információkkal.

A felhasználást bővített lehetőségek - ajándékutalvány vásárlása, szálláshely fizetése bármelyik alszámláról, előlegfizetés - könnyíthetik. 

Forrás: MTI

A SZÉP Kártya fizikai megjelenésében egy a bankkártyákhoz hasonló plasztik kártya, amely mögött három eltérő felhasználási körű alszámla (zseb) áll. A zsebekről különböző szolgáltatásokért lehet fizetni, ezeket – alszámlánkénti bontásban – egy kormányrendelet (a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. Korm. rendelet) sorolja fel. Azt, hogy az egyes zsebekre legfeljebb mennyi pénz utalható évente kedvezményes adózás mellett, a személyi jövedelemadó törvény szabja meg.

A SZÉP Kártya juttatás zsebek közötti felosztását a munkáltató is eldöntheti, de gyakoribb, hogy ezt a döntést a dolgozóira bízza. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy az egyes zsebeket mire lehet használni. Mivel a zsebek között utólag már nem lehet átcsoportosítani, azaz nem lehet egyik zsebről a másikra pénzt átutalni, az év eleji igénylés az egész éves lehetőségeket meghatározza. Érdemes azért jól átgondolni, hogy mire van szükségünk, és ezzel összhangban összeállítani a SZÉP Kártya igénylésünket.

Az első, szálláshely zseb éves kerete 225.000 forint. Erről a zsebről bármilyen szálláshelyen (szállodában, panzióban, falusi szálláshelyen) lehet fizetni, és ezen kívül még belföldi utazási csomagot is lehet vele vásárolni. Vagyis ha valaki szeret Magyarországon utazni (pl. egy wellness hétvégére), ezen belül is különösen utazási iroda által szervezett úton részt venni, mindenképpen érdemes az első zsebre kérni a juttatást.

A második, 150.000 forint éves keretű zseb fő profilja a vendéglátás, erről melegkonyhás vendéglátóhelyeken: hagyományos- és gyorséttermekben, kantinokban fizethetünk. Ez a zseb akár egy családi körben eltöltött éttermi ebéd vagy vacsora, akár a napi munkahelyi étkezés kifizetésére használható. Fontos szabály, hogy szálláshelyen mindhárom zsebből fizethetünk, így ha a másodikra kérünk juttatást, akkor is meghagyjuk magunknak a lehetőséget, hogy az étkezés mellett egy belföldi nyaralás szállásköltségeit is kifizessük SZÉP Kártyánkkal.

A harmadik, szabadidő alszámla felhasználási köre a legsokrétűbb. Minden olyan szolgáltatást kifizethetünk róla, ami ahhoz kell, hogy akár egy nyaralás alatt, akár csak a hétköznapokban tartalmasan, egészségesen tölthessük el szabadidőnket. A 75.000 forint éves keretű zsebbel vásárolhatunk fürdő és strand belépőt, színházjegyet, múzeum-, koncert-, fesztivál- vagy éppen állatkerti és kalandpark belépőt, uszoda- és fitnesz bérletet, horgászjegyet, kölcsönözhetünk sporteszközt, de akár egy sporttanfolyamra is beiratkozhatunk, elmehetünk hajózni egyet a Balatonon, vagy lovagolni egy lovardába. Erre a zsebre is igaz, hogy a felsorolt szolgáltatások mellett szálláshelyen is használható, így erről is kifizethető egy kellemes hosszú hétvége valamelyik hazai szállodában.

Azt, hogy konkrétan mely szolgáltatóknál használhatjuk SZÉP Kártyánkat, az dönti el, hogy a kártyánkat kibocsátó vállalat kikkel kötött elfogadóhelyi szerződést. Erről a három kibocsátó, a K&H, az MKB és az OTP honlapján tájékozódhatunk.

| 2023. jan. 20. péntek 16:28 | Keszthely, Zalaegerszeg
Új szabályozás vonatkozik a SZÉP-kártyákra.
| 2024. máj. 8. szerda 19:15 | Hévíz
A Vállalkozók Országos Szövetsége közös eszmecserére, a sikerek és nehézségek megvitatására hívta össze a résztvevőket.
| 2024. máj. 1. szerda 19:15 | Keszthely
A tó megkoszorúzása mellett Keszthelyen adták át a Balaton-díjakat is.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A találkozón szó esett a jövőbeni fejlesztésekről.
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
11. alkalommal szervezik meg a megmérettetést.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.