+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Helyi értékek a kincseskamrában
2014. július 11. péntek 19:43 - Keszthely
Helyi értékek a kincseskamrában
A Georgikonhoz kapcsolódó épített és szellemi örökségek mellett a Szent Márton templom emlékhelye és a Balaton-parti rózsakert is bekerült a keszthelyi értéktárba. Az önkormányzat a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény felhatalmazását kihasználva alakította meg a Települési Értéktár Bizottságot, mely folyamatosan várja a felterjesztéseket, hogy a Keszthelyhez kötődő értékeket lajstromba vegye.

 Dr. Bakonyi Károly életműve minden kétséget kizáróan országos szinten kiemelkedő jelentőségű, így a települési értéktárban sem volt kérdés, hogy bekerüljön a Georgikonon hosszú éveken át dolgozó szőlőnemesítő.
Keszthely város hivatalos értékei között több kötődik Európa első agrár-felsőoktatási intézményéhez, a Georgikonhoz. Az intézmény mellett az ott folyó burgonyanemesítési program, a Georgikonon nemesített szőlőfajták gyűjteménye és az alma- és körte-génbank is része az értéktárnak.

Az egyetem sárgulási ünnepsége, mely 140 éves hagyományt ápol, önálló tételként is felkerült a listára.
Azt, hogy mi kerül az értéktárba, a Települési Értéktár Bizottság határozza meg, melynek létrehozásáról tavaly év végén döntött a képviselő-testület.

Egy facsemete őrzi emlékét a Szent Márton templomnak, mely a kulturális örökség kategóriában nyert felvételt az értéktárba. A Festetics-kastély későbbi előkertjében állt valaha a város legrégebbi központját kijelölő Szent Márton templom, melynek első említése már 1247-es oklevelekben fellelhető.

Ruzsics Ferenc polgármester szerint fontos, hogy az egyedülálló, csak ránk jellemző értékeinket megbecsüljük, védjük és ápoljuk, ezért vállalta az önkormányzat, hogy megalakítja a helyi értéktár bizottságot, mely a közös „kincseskamrába” vette még például a Balaton-parti rózsakertet és a Reischl-féle Sörházat.

A hat kilométer hosszan húzódó feketefenyő-fasor, a Fenyves allé és a további kilenc helyi érték, előbb a megyei, később az országos értéktárba kerül.
A települési értéktárba történő felvételt bárki írásban kezdeményezheti, az ehhez szükséges nyomtatvány, valamint a már felvett értékek részletes leírása, felterjesztése is megtalálható Keszthely város honlapján.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó