+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tíz éves az ÉFOÉSZ
2018. augusztus 27. hétfő 14:34 - Keszthely
Tíz éves az ÉFOÉSZ
Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Érdekvédelmi Szövetségének zalai szervezete 10 éves. A jubileum alkalmából hívták meg Keszthelyre azt a három intézményt, melyben önérvényesítő csoport működik. A Festetics György Zeneiskolában tartott ünnepségen kulturális műsorral mutatkoztak be a csoportok augusztus 24-én.

A 10 éves jubileum alkalmával, Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntötte a fogyatékkal élő fiatalok és felnőttek körében dolgozókat, akik mindent elkövetnek, hogy segítsék őket a minden napi életben. A képviselő beszédében hangsúlyozta: "Nagyon nehéz dolguk van azoknak akik velük foglalkoznak, ez egy nehéz szakma, nagy kitartást és hitet kíván. Nagyon szép példákat láthatunk ugyanakkor, s talán a legfontosabb, a legnehezebb, hogy valóban hogyan tudnak beilleszkedni a társadalomba. Nagyon fontos, hogy olyan rendezvények legyenek ahol együtt lehetnek olyanokkal is akik nem értelmi fogyatékosok. Mindig attól tartanak, hogy őket kinézik vagy megnézik mert egy kicsit valóban mások, de volt sok olyan sikeres kulturális rendezvény ahol együtt voltak a gyerekek, az értelmi fogyatékosok a szerencsés egészséges gyerekekkel."

Az ünnepségen számolt be az egyesület elnöke és alelnöke az éves munkáról, a megfogalmazott célokról. A sikerekről és arról a kis csoportos munkáról melyben egymást tudják segíteni a családok a hátrányok leküzdésében. Az ÉFOÉSZ azt a célt tűzte ki magának, hogy az értelmi fogyatékos felnőtteket minél jobban kimozdítsa az otthoni szerepkörükből és a társadalom felé nyissa őket, így a társadalom jobban el tudja őket fogadni. Ezt próbálják önérvényesítő csoportok működésével elérni. Adott tájékoztatást Marton Ágnes Zala Megyei elnök.

Az ÉFOÉSZ csoportjai Keszthelyen, Lentiben és Zalaegerszegen működnek. Nagy segítséget nyújtanak a fogyatékos emberek önismeretében, a szabadidő eltöltésében, a családok közötti kapcsolatok elmélyülésében is. Korábban működő kis közösségek is tagjaivá váltak az önérvényesítő csoportoknak.

A Keszthelyen rendezett megyei ünnepségen bemutatkoztak a Lenti, Zalaegerszegi és Keszthelyi önérvényesítő csoport tagjai. Kis műsorukkal megmutatták, hogy számukra is öröm az éneklés amit szívesen adnak át siketnéma társaiknak is, de öröm a tánc, a gyermekjáték is. Minden ami a színesíti a mindennapokat. A foglalkozásokon való szerep tanulás mellett a legjobb számukra, hogy együtt vannak társaikkal, barátok között tölthetik a szabadidőt és  élményeket közvetíthetnek az egyre elfogadóbb társadalomban.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Köszönjük Magyarország program keretein belül adott koncertet három fiatal Balatongyörökön.
 
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
 
A Helikon Tenisz Clubban 48 játékos adogatta a labdát, a versenyzők az ország számos pontjáról érkeztek.
 
Két könnyű, három súlyos és nyolc anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a zalai rendőrök.
 
A program célja, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt töltsenek időt a nyár folyamán.
 
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó