+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népszerűek a keszthelyi múzeumok
2018. szeptember 6. csütörtök 07:38 - Keszthely
Népszerűek a keszthelyi múzeumok
A Helikon Kastélymúzeum tíz, míg a Balatoni Múzeum huszonöt százalékos látogatószám-emelkedést könyvelhet el a nyári szezont illetően. A város két legnagyobb múzeumában a jelentős emelkedés elsősorban a családoknak köszönhető. A Balatoni Múzeumban tavalyhoz képest háromszorosára nőtt a családos belépők értékesítése.

Rotarideszné Borbély Gizella a barátnőjével érkezett Keszthelyre a Győr melletti Kajárpécről. Természetesnek veszi, hogy a várossal való ismerkedés részeként a Balatoni Múzeumot is megtekintik. "Akármerre járunk, ott betervezzük a múzeumlátogatásokat. Én nagyon szeretem a régi dolgokat, mert a régi múltunk ismerete nélkül semmit nem ér a jelenünk vagy a jövőnk - tehát azt mindenképpen becsülni kell és mi szeretjük" - mondta.

A “Múzeumok éjszakája” volt a nyár egyik legfontosabb eseménye. Ekkor közel 3800-an váltottak belépőt. Ennek és a többi, színvonalas programnak és látnivalónak köszönhetően május eleje óta több, mint 15.000 látogatója volt idáig a Balatoni Múzeumnak. Ez a tavalyi évhez képest 25 %-os növekedésnek felel meg. Elsősorban a családi jegyek eladása emelkedett a múzeumban.

"Véleményem szerint sokkal többen látogathattak Keszthelyre és a Balatonra. Ez a megnövekedett látogatószám tükröződik a múzeumi adatokban is, másrészt tagadhatatlanul a rossz idő esetén szintén megnövekedett a látogatószám. De amikor nagyon meleg volt, akkor is megkeresték a múzeumot, amikor kint elviselhetetlen volt a hőség, akkor is nagyon sokan jöttek a múzeumba" - mondta el Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

Egy évben 8-10 időszaki kiállítás van a múzeumban. Ebből hármat a nyáron rendeztek meg. A “Denevérek színes világa”, a “Méhek terített asztala” és a “Gulyáságyú és rohamsisak” egyaránt sikeres volt. Idén is népszerűek voltak a nyári táborok is, amelyek már az iskolaév vége előtt elindultak.

Keszthely legnagyobb múzeuma a Helikon Kastélymúzeum. Hiába van szeptember eleje: most is nagyon sokan váltanak jegyet ide. Borbély Józsfené Tiszaújvárosból érkezett a férjével. Így vélekedik: "Gyönyörűnek találjuk, nagyon szép és teljesen le vagyunk nyűgözve. Már voltunk Keszthelyen, de a kastélyba még nem tudtunk bejönni, nem olyan időtartamra jöttünk. Tulajdonképpen most rászántuk az időt, ezt az egész napot és mindent meg akarunk nézni."

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum vezetője elmondta: összességében tíz százalékkal nőtt a látogatók száma tavalyhoz képest. “A Helikon Kastélymúzeum hozza azokat a számokat, amiket elvárunk magunktól és amiket tőlünk elvárnak. A tavalyi évben valamivel több, mint 200 ezer látogatója volt Helikon Kastélymúzeumnak egész évre tekintve. Én úgy gondolom, hogy az idei évben ezt körülbelül tíz százalékkal fogjuk összességében megemelni. A nyári szezon is ezeket a számokat hozta. Valamivel több, mint tíz százalékkal többen voltak összességében július-augusztus hónapban, mint a 2017-es év július-augusztus hónapjában” - fogalmazott.

A látogatók egyre többen döntenek úgy, hogy nem csak a kastély épületének megtekintéséhez váltanak belépőt, hanem a kombinált jegyet vásárolják meg. Ennek köszönhetően nőtt az intézmény bevétele is. Csak július és augusztus hónapokban több, mint százezer látogatót fogadott a Helikon Kastélymúzeum.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó