+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Süllőt a Balatonba
2014. november 13. csütörtök 06:51 - Keszthely
Süllőt a Balatonba
Folyamatosan végzi a haltelepítéseket a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A társaság november 12-én Keszthelynél engedett a tóba 5 mázsa egynyaras süllőt. A Halgazdálkodási Zrt. a telepítésekkel és a jövőre tervezett horgászrend módosításával szeretné, hogy igazságos elosztással foghassák ki a halakt a pecások. A tervezett szigorításokat jelenleg is egyeztetik a tó menti horgászegyesületekkel, akik bíznak a szabályozás eredményességében.

 A Balatonba telepített egynyaras, átlagosan 15-20 centiméteres süllők a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. tógazdaságában nevelkedtek. A nevelt halak előnye, hogy hamarabb tudnak ragadozni a Balatonban, mint a természetes körülmények közt élő társaik. A Balatonban lévő, idén ikrából kikelt kis süllők ilyen korban csupán fele akkorák, mint a tógazdaságban nevelt fajtársaik.

A társaság szeptemberben kezdte meg a telepítéseket, mely során pontyot, süllőt, csukát, kárászt és compót is engedtek a magyar tengerbe. Pontyból 300 tonnát kell telepítenie a Halgazdálkodási Zrt.-nek, melynek kétharmadát már teljesítette.
A telepítéseket minden alkalommal egy helyi horgászegyesület kíséri figyelemmel.
Balázs István, a Helikon Horgászegyesület elnöke úgy véli, hogy minden évben bekerül a Balatonba a szükséges mennyiségű hal.
"Ez nagyon jó nekünk és a turistáknak és az hogy befejezték a halászatot, még inkább arra fogja ösztönözni a külföldi horgászokat, hogy látogassák a tavat. Jelenleg kialakulóban van az új horgászrend, remélem, hogy ez is a horgászok előnyeire fog válni." - mondta el a 65 éve pecázó egyesületi elnök.

Horgászrend szigorítását a jövő évtől tervezi a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A fő cél hogy igazságos elosztással, több hal legyen a Balatonban.

"Ha minden halfajt tekintünk, akkor a horgászok 2,2 százaléka, közel a negyedét megfogta a teljes horgászfogásnak" - mondja Nagy Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. horgászturisztikai menedzsere. A fogási naplók alapján végzett számítások alapján kívánják jövő évtől bevezetni az új kvótát, melynek értelmében egy horgász, egy évben, száz darab védett halat vihet haza. Így igazságosabb elosztásban részesülhetnek majd a pecások a balatoni halakból.

A haltelepítéseket december végéig, vagy a tó befagyásáig végzi a Halgazdálkodási Zrt.. Keszthelyen körülbelül 6400 darab, összesen 5 mázsányi süllőt telepítettek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár