Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét
2014. dec. 23. kedd | Keszthely
Nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét
Jól működő kikötővel bevétel növekedésre is számíthat a város - mondta Ruzsics Ferenc azon a sajtótájékoztatón, melynek témája a Phoenix vitorláskikötő üzemeltetéséről, tulajdon viszonyairól volt szó.

 A Phoenix vitorláskikötő földterülete önkormányzati ingatlan, a felépítmények és a kapcsolódó ingóságok pedig a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonát képezték. Az üzemeltetés 2011 végéig a társaság kezében volt. A veszteséges működés miatt a Balatoni Hajózási Zrt. kilátásba helyezte a keszthelyi kikötő megszüntetését, eladását. Keszthely város fejlődésének turisztikai szempontból fontos érdeke, hogy az ingatlanon vitorláskikötő működjön, ezért az önkormányzat 2012 januárjában bérleti és opciós szerződést kötött a Balatoni Hajózási Zrt-vel, megmentve ezzel a létesítményt. Az üzemeltetési feladatok ellátására a Keszthelyi Jachtkikötő Kft. néven egyszemélyes gazdasági társaságot alapított. A szerződések értelmében az önkormányzatnak - vagy társaságának - 2014 év végéig vételi jogosultsága volt a kikötő felépítményeire és ingóságaira.

 Az elmúlt három évben az addig évi csaknem húszmilliós veszteséget termelő vitorláskikötő folyamatosan felfejlődött, jelentősen megnövekedett a hajóhely-bérlők száma, élénk vitorlásélet bontakozott ki a területen. Bár nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatai közé, az önkormányzat a turizmus fellendítésének érdekében - átmeneti megoldásként - élni kívánt az ingatlan bérleti, későbbi vételi legetőségével. Ám mivel sem a humán, sem a pénzügyi erőforrások nem állnak tartósan rendelkezésre a kikötő üzemeltetéséhez, a hosszú távú cél az volt, hogy a létesítményt az elvégzett fejlesztésekkel vonzóvá tegyék komoly befektetők számára.Ez sikerült is. A Nyugati -medence Kikötőfejlesztő Kft. kedvező vételi ajánlatot tett az üzemeltető Keszthelyi Jachtkikötő Kft. üzletrészének megvásárlására, és a vételárat a napokban át is utalta az önkormányzat számlájára. A vételáron felül a vevő még az év  végéig megfizeti az önkormányzati tuladonú cég elmúlt három évben felmerült minden költségét, melyet a város a bérleti és működési költségek fedezetéül szolgáló tagi kölcsönként nyújtott az önkormányzati cégnak. A vételi opciónak eleget téve a Balatoni Hajózási Zrt-től a felépítményeket és az ingóságokat a Keszthelyi Jachtkikötő Kft. megvásárolta, így a működtetés költségei a jövőben már acég új tulajdonosát terhelik.

Az ügylet eredményeképpen egy jól működő kikötővel a város turisztikai bevételeinek növekedésére lehet számítani.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. ápr. 12. szerda 10:52 | Keszthely
Elkezdődött már a szezon, vannak, akik már birtokba vették a Balaton vizét.
| 2020. okt. 22. csütörtök 19:09 | Keszthely
Nagy figyelmet kell fordítani a hajók téliesítésére is!
| 2020. szep. 11. péntek 17:16 | Keszthely
A dokkban minden apartmanházhoz tartozik egy csónak, valamint 23 vitorlás kikötő is helyet kapott.
| 2020. jan. 30. csütörtök 14:56 | Vonyarcvashegy
A beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság Balatongyörök után, tegnap Vonyarcvashegyen tartott fórumot.
| 2020. jan. 23. csütörtök 19:03 | Balatongyörök
Balatongyörök továbbra is tiltakozik a szolgálati kikötő ellen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.