+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét
2014. december 23. kedd 12:45 - Keszthely
Nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét
Jól működő kikötővel bevétel növekedésre is számíthat a város - mondta Ruzsics Ferenc azon a sajtótájékoztatón, melynek témája a Phoenix vitorláskikötő üzemeltetéséről, tulajdon viszonyairól volt szó.

 A Phoenix vitorláskikötő földterülete önkormányzati ingatlan, a felépítmények és a kapcsolódó ingóságok pedig a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonát képezték. Az üzemeltetés 2011 végéig a társaság kezében volt. A veszteséges működés miatt a Balatoni Hajózási Zrt. kilátásba helyezte a keszthelyi kikötő megszüntetését, eladását. Keszthely város fejlődésének turisztikai szempontból fontos érdeke, hogy az ingatlanon vitorláskikötő működjön, ezért az önkormányzat 2012 januárjában bérleti és opciós szerződést kötött a Balatoni Hajózási Zrt-vel, megmentve ezzel a létesítményt. Az üzemeltetési feladatok ellátására a Keszthelyi Jachtkikötő Kft. néven egyszemélyes gazdasági társaságot alapított. A szerződések értelmében az önkormányzatnak - vagy társaságának - 2014 év végéig vételi jogosultsága volt a kikötő felépítményeire és ingóságaira.

 Az elmúlt három évben az addig évi csaknem húszmilliós veszteséget termelő vitorláskikötő folyamatosan felfejlődött, jelentősen megnövekedett a hajóhely-bérlők száma, élénk vitorlásélet bontakozott ki a területen. Bár nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatai közé, az önkormányzat a turizmus fellendítésének érdekében - átmeneti megoldásként - élni kívánt az ingatlan bérleti, későbbi vételi legetőségével. Ám mivel sem a humán, sem a pénzügyi erőforrások nem állnak tartósan rendelkezésre a kikötő üzemeltetéséhez, a hosszú távú cél az volt, hogy a létesítményt az elvégzett fejlesztésekkel vonzóvá tegyék komoly befektetők számára.Ez sikerült is. A Nyugati -medence Kikötőfejlesztő Kft. kedvező vételi ajánlatot tett az üzemeltető Keszthelyi Jachtkikötő Kft. üzletrészének megvásárlására, és a vételárat a napokban át is utalta az önkormányzat számlájára. A vételáron felül a vevő még az év  végéig megfizeti az önkormányzati tuladonú cég elmúlt három évben felmerült minden költségét, melyet a város a bérleti és működési költségek fedezetéül szolgáló tagi kölcsönként nyújtott az önkormányzati cégnak. A vételi opciónak eleget téve a Balatoni Hajózási Zrt-től a felépítményeket és az ingóságokat a Keszthelyi Jachtkikötő Kft. megvásárolta, így a működtetés költségei a jövőben már acég új tulajdonosát terhelik.

Az ügylet eredményeképpen egy jól működő kikötővel a város turisztikai bevételeinek növekedésére lehet számítani.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár