+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vaskori barangolás és épületbejárás
2018. szeptember 14. péntek 16:14 - Keszthely
Vaskori barangolás és épületbejárás
Pincetúra a kastélyban és vaskori leletek a Balatoni Múzeumban. Ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a hétvégén a Kulturális Örökség Napjai alkalmából Keszthelyen. Mindezek mellett Nyitott Templomok Éjszakája is lesz a Kis Szent Teréz Bazilikában és a Szendrey Júlia Emlékszoba is várja az érdeklődőket.

A Festetics kastély látogatók elől elzárt részeibe, a pince rejtett zugaiba, az angolaknába és a padlásra is beleshetnek mindazok, akik regisztráltak a Pincétől a padlásig című programra. A túrán a látogatók számos érdekességet hallhatnak a kastély építésének történetéről és a ma raktárként használt termek egykori rendeltetéséről is.

„Ha a vendég, illetve látogató a kastélyhoz érkezik, igazából a kastély több mint 100 helyiségéből tulajdonképpen csak az 1/3-át tudja megnézni. Ugye joggal felmerül a kérdés, hogy vajon abban az épületrészben mi lehet, vajon azon ablak mögött mi lehet. Pontosan ezekbe a terekbe gondoltunk ezzel a programmal néminemű betekintést adni közönségnek, hogy ismerhessék egy kicsit szélesebb körben is a kastélyt. Mik azok a háttér raktárak, mik azok a háttér lépcsőházak, ami a normál látogatási keret között nem látogatható.” - tájékoztatott Pécsi Attila, a Helikon Kastélymúzeum műszaki vezetője.

A program regisztrációt követően látogatható, a helyek azonban a meghirdetés után már rövid idővel elfogytak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kastély munkatársai a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából is szerveznek épületvezetést a Festetics kastélyban.

A Balatoni Múzeum a vaskorba kalauzolja a látogatókat. Szombaton délután 3 órakor az intézmény igazgatója, Havasi Bálint a Göcseji Múzeum régészével, Eke Istvánnal közösen számol be a legújabb ásatási eredményekről, a látogatók pedig a feltárt leleteket is szemügyre vehetik. 16 órakor a Zala megyei pálos kolostorok életébe, és a vállusi ásatás eredményeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Mindezek mellett délelőtt egy régészeti és geotúra is várja a vendégeket.

„Szombaton 9 és 14 óra között Zalaszántó mellett a Tátika alatt egy vaskori túrán vehetnek részt az érdeklődők. 9 órától fogunk a Tátika Presszó előtt sorakozni, és onnan indulunk erre az izgalmas túrára, melynek keretében megtekintjük a vaskori halomsírokat, és fölmegyünk a vaskori földvárba is. Ezt a túrát nem egyedül vezetem, hanem Szentes Szilárd geotúra vezetővel, így az érdeklődők a természeti örökségbe is betekintést kapnak a kulturális örökség mellett.” - tette hozzá Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A Tátika túra 1000 forintos részvételi díj mellett látogatható,a Kulturális Örökség Napjainak más keszthelyi programjai azonban ingyenesek.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus