+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely felkerült a vadászati szakma térképére
2018. szeptember 17. hétfő 17:20 - Keszthely
Keszthely felkerült a vadászati szakma térképére
Változatos és érdekes válogatást mutattak be a környező erdők gímtrófeáiból a 7. Festetics Trófeaszemlén. Az agancsmustra mellett solymászbemutató és a természethez kapcsolódó képzőművészeti kiállítást is láthatott a közönség. A szombati rendezvényen bejelentették, hogy 2019-ben két újabb szárnnyal bővül a Vadászati Múzeum épülete.

 

A 2 kilogrammostól a 12 kilogrammos fejdíszekig, összesen 80 trófeát állítottak ki a szemlén. A környező vadásztársaságok kölcsönözték a gímkoronákat a jeles ünnepre. Volt olyan trófea, melyet mindössze a rendezvény előtt három nappal ejtettek el. Laikusok és vadászok is kíváncsisággal figyelték az agancsokat.

„Egyszerűen gyönyörű. Vadászias irigységgel nézem, nem sárga irigységgel, vadászias irigységgel nézem ezeket a trófeákat. Nekem még egyelőre ilyenek nincsenek” - nyilatkozta nevetve Pusztai Miklós. 

A keszthelyi Vadászati Múzeum már hetedik alkalommal volt helyszíne a trófeaszemlének. A rendezvényen elhangzott, hogy az év végéig túllépik a 90 ezres látogatószámot. A Helikon Kastélymúzeum fejlesztési programjának köszönhetően jövőre két új szárnnyal bővítik a Vadászati Múzeumot. Ezeket színvonalas kiállításokkal fogják berendezni, melyek még több látogatót vonzanak – fejtette ki a Helikon Kastélymúzeum igazgatója. Pálinkás Róbert szerint jó irányban halad az intézmény.

„Én azt gondolom, hogy így hétévente érdemes egy kicsit számot vetni, hogy mit is sikerült az elmúlt időszakban elérnünk. Szerintem egy jó mezsgyén haladunk, Keszthely felkerült a vadászati szakmának a térképére, évek óta folyamatos és színvonalas programokat tudunk megvalósítani a Vadászati Múzeumban és környezetében és mi vagyunk az az egyetlen nevesített vidéki helyszín, aki a 2021-es vadászati világkiállítás, mint vidéki helyszín szerepelni fogunk” - mondta televízónknak Pálinkás Róbert. 

A rendezvényen több elismerés is gazdára talált. A Festetics Kulturális Örökség Díjat a Nimród Vadászújság főszerkesztőjének ítélték oda. Zoltán Attila nem tudta a keszthelyi ünnepségen átvenni az elismerést. A Vadászati Múzeum alapítója, Hidvégi Béla a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Tiszteletbeli Tanácsadója kitüntető címet vehetett át. A program társszervezője, a Vadászati Kulturális Egyesület Hubertus kereszteket, illetve több kulturális elismerést adott át. A szervezet ezúttal is meghirdette képzőművészeti pályázatát. 23 alkotó, 57 pályaművet adott be, ebből a zsűri 48-at javasolt kiállításra, ebből 12 érdemelte ki a Vadászati Kulturális Érték címet. A rendezvényen bejelentették, hogy a magyar vadászati hagyományokat az UNESCO felvette a kulturális szellemi örökségek nemzeti jegyzékére.

Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke: „Ez nem csak a 65 ezer magyar vadászának jelent egy borzasztó nagy dolgot, hanem tágabb értelembe is azoknak az íróknak, azoknak művészeknek, azoknak a kézműveseknek, iparosoknak és mindenkinek, aki a vadászati kultúrával kapcsolatba kerül, azoknak ez mind-mind hatalmas nagy és borzasztó nagy örömet és élményt fog jelenteni.” 

A 7. Festetics Trófeaszemlén és a Vadászati Kultúra Ünnepén solymászbemutatóval is várták a közönséget. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó