+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kikötőbe vitorlásokat és nem a politikát várják
2015. február 17. kedd 15:34 - Keszthely
A kikötőbe vitorlásokat és nem a politikát várják
A keszthelyi Phoenix kikötő tulajdonosváltása kapcsán a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. közleményt juttatott el különböző sajtóorgánumoknak.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. szakmai befektetőként tett ajánlatot a keszthelyi Phoenix vitorláskikötő megvásárlására. A cél Keszthely sportéletének felvirágoztatása és turisztikai vonzerejének növelése. A politikai támadások ezt jelenleg megkérdőjelezik. A Kft. ezért felkéri az önkormányzatot, tegyen lépéseket az ügylet teljes körű törvényességi vizsgálatára az illetékes, hatáskörrel rendelkező szervezetek bevonásával, így segítve a helyzet tisztázását és a sajtóban történő lejárató kampány mielőbbi lezárását.

A keszthelyi Phoenix kikötő sorsa több éve megoldatlan. A korábbi kezelő BAHART Zrt., illetve a Keszthelyi Yachtkikötő Kft. – amelynek megbízásából a Phoenix Marina Kft. járt el – csak veszteséggel tudta üzemeltetni a létesítményt, ezért is vetődött fel az értékesítés lehetősége. Ehhez hivatalos értékbecslést is készített még 2010-ben a BAHART Zrt. a területen található ingatlanokról – nettó 310 millió forintban határozva meg a vételárat, amit a vevő által megrendelt igazságügyi szakértői vizsgálat meg is erősített.

Tekintettel arra, hogy a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. tulajdonosai – mivel közülük többen keszthelyi kötődésűek és a kikötőben bérlők – úgy döntöttek, megpróbálják megmenteni a kikötőt a bezárástól és szakmai befektetőként sport- és idegenforgalmi fejlesztésekbe fognak. Ehhez azonban jogszerű és tiszta tulajdonviszonyokat kívántak teremteni és hosszú távú bérleti szerződést kötni. Ezért vételi ajánlattal fordultak Keszthely Város Önkormányzatához, tudakolva a feltételeket és jelezve a vételi és fejlesztési szándékot.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. ajánlatára kedvező, beleegyező válasz érkezett az önkormányzattól: arról tájékoztatta a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-t, hogy Keszthelyi Jachtkikötő Kft. üzletrésze megvásárolható a tagi hitel rendezésével egyidejűleg.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. vevőként elfogadta az önkormányzat szabta feltételeket, mind az ingatlanok tulajdonjogának, megszerzésére, mind pedig a hosszú távú – 15 éves – bérleti, üzemeltetési szerződés megkötésére vonatkozóan.

Ennek alapján a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. megtette a már ismert lépéseket: megvásárolta az üzemeltető céget, kifizette a város felé fennálló adósságot és az ingatlanok ellenértékének megfelelő tőkeemelést hajtott végre. A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. bruttó 439 millió Ft-ot fizetett a kikötő ingatlan felépítményei, az úszómű-ponton és a kikötési jogok Keszthelyi Jachtkikötő Kft. megvásárlásával történő megszerzéséért. Ezen felül kifizette a 2014. második félévére esedékes bruttó 10 millió 922 ezer forintot bérleti és a kikötői közművek tárgyidőszakra eső, közel 2 millió forintos díját. A kikötő üzemeltethetőségének fenntartására kimutathatóan elköltött bruttó 2,5 millió forintot. A teljes ráfordítás eddig tehát eléri a bruttó 455 millió forintot.

Ezen felül a cég szándéka, hogy a jövőben – a mindenkori törvényes feltételeknek maradéktalanul megfelelve – megvásárolja a kikötői ingatlanok alatti földterületet is.

Vevőként a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. felelőssége a szerződésben foglalt feltételek maradéktalan teljesítésére vonatkozik, amelynek természetesen mindenben határidőre megfelelt.

A befektetés egyik kiemelt célja Keszthely vitorlássport-rangjának visszaállítása: 2016-ra nemzetközi verseny megszervezése, továbbá 3-4 fordulós, jegyzett, magas presztízsű és díjazású kupasorozat szervezése a 2016-os hazai versenyszezonba illesztve. A versenyspotot az idén megkezdődő utánpótlás-neveléssel megalapozva elindul a gyermekképzés nyári táborok keretében. A program végrehajtása érdekében a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. jelenleg tárgyalásban áll a hazai vitorlássport meghatározó személyiségeivel, remélve, hogy olimpiai minősítésű sportolók is Keszthelyen találják meg balatoni bázisukat.

E célok megvalósítása helyi összefogást, társadalmi és szakmai támogatást igényelnek. Ma ennek komoly akadálya a téma átpolitizálódása a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik társtulajdonosa miatt. A feltételezhetően politikai érdekek diktálta, az ügyletet lejárató sajtótámadások miatt a helyi fejlesztési célok komoly veszélybe kerültek.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. szakmai befektetőként Keszthely vitorlássportja sikerét tartja a legfontosabbnak, ennek az ügynek kívánja szentelni erőforrásait.

Ezért a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. – miközben továbbra is törvényesnek tekinti az adásvételt – a mai napon felkérte Keszthely Város Önkormányzatát, hogy – minden lehetséges érintett hatóság bevonásával – tegyen lépéseket az ügylet teljes körű kivizsgálására, és segítse a helyzet tisztázását és a sajtóban történő lejárató kampány mielőbbi lezárását.

forrás: Magyar Hírlap 2015. február17.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2015. február 10.

Jogszerű volt a keszthelyi kikötő eladása

A keszthelyi kikötőt működtető cég eladásával kapcsolatos önkormányzati döntéshozatal törvényesen zajlott – állapította meg a megyei kormányhivatal vizsgálata. Keszthely Város Önkormányzata jogi lépéseket tesz a rágalmazók ellen.

A keszthelyi kikötőben egy vitorlázókból álló befektető társaság vásárolta meg a kikötő területén található ingatlanokat a Balatoni Hajózási Zrt.-től és hosszú távú bérleti szerződést kötött a várossal, amelynek alapján 15 éven át fizeti a terület bérleti díját. A kikötő földterülete továbbra is önkormányzati tulajdonban maradt.

Az üzletrész-értékesítés a törvényes kereteken belül történt – ezt a megyei kormányhivatal közelmúltban lezajlott vizsgálata is megállapította.

Tekintettel arra, hogy kizárólag gazdasági ügyről van szó, amely a jogszabályoknak megfelelően zajlott és a település érdekeit szolgálja, a városvezetés nem kívánja politikai vita tárgyává tenni a történteket. Az önkormányzat célja, hogy a városban az eddig folyamatos veszteséget termelő üzleti vállalkozás helyett, jól működő, rentábilis kikötő és aktív vitorlás-sportélet legyen.

Keszthely Város Önkormányzata a jövőben minden szükséges jogi lépést megtesz, és eljárást kezdeményez a rágalmazókkal szemben.

Ruzsics Ferenc
polgármester

galéria
 
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus