+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Kis-Balaton fővárosa
2015. május 20. szerda 11:48 - Vörs
A Kis-Balaton fővárosa
Vörs a Kis-Balaton fővárosa – vallja Farkas Dezső alpolgármester. S valóban a Somogy megyei település igazi ékszerdoboz, ékkő, mely méretéhez képest sok-sok értékkel büszkélkedhet.

 Az alig ötszáz lelket számláló kisközségnek sajátos bája, hangulata van. A több mint hétszázötven esztendős település igazi varázsát az ott lakó emberek közvetlensége, a lakóhelyük iránt érzett szeretete és áldozatkészsége adja. Az oda látogatóktól kapott már több címet, rangot is. Nevezték már a legbalatonibb községnek, a Kis-Balaton központjának, Vadvízország legfontosabb falujának, a Balaton kapujának, s a már említett Kis-Balaton fővárosának. A polgármester azt mondja, aki megismeri, megszereti Vörsöt. Látogatókban pedig nincs hiány.

-Vörs a betleheméről a legismertebb, azt a templomban építjük fel minden évben. Advent első vasárnapjától kezdődően nézhetik meg az érdeklődők. Igazi különlegességről van szó, az ország legnagyobb templomban elhelyezett Betleheméről van szó. S évről-évre egyre többen zarándokolnak a településünkre – mesélte a polgármester, akitől megtudtuk: a külföldiek is felfedezték a falu szépségét és értékeit, az elmúlt húsz esztendőben rengetegen vásároltak ingatlant. – Sok házat felújítottak, s újakat is építettek, s szépen rendben tartják őket. A falu rendezettségére sem lehet panasz, igyekszünk mindent megtenni, hogy a közterületek is gondozottak legyenek.
A betlehem azonban csak az egyik látnivaló. Az annak helyet adó műemlék jellegű katolikus templom, a volt Festetics kúria, a közel másfél évszázados tájház, mellett a tűzoltómúzeum is igazi értéket, turista látványosságot jelent.

-Magyarországon meglehetősen kevés tűzoltómúzeum található, az egyik közülök Vörsön található – folytatta a polgármester. – Hazánkban másodikként 1982-ben épült meg, 1982-ben pedig kiállítás nyílt Tűzvédelem a századfordulón címmel. A közel hetven négyzetméter alapterületű helyiségben két vitrinsorban láthatnak régi tűzoltó tárgyakat, eszközöket, dokumnetumokat az érdeklődők. A tárlatotkésőbb bővítették.

Farkas Dezső azt mondja, Vörsre nem csak az adventi időszakban, hanem egész évben érdemes ellátogatni. Aki csodálatos természeti környezetre, s érdekes látnivalókra vágyik, az jól teszi, ha útba ejti a települést.

Forrás Balatoni Krónika

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A szabadtéri árusítóhelyet csak szigorú szabályok betartása mellett látogathatják az állampolgárok.
 
A hétvégén a Balaton-parton, a kastélyparkban és a sétálóutcán is csak néhányan sétáltak.
 
Orbán Viktor kijelentette, cél annyi munkahelyet teremteni, amennyit a koronavírus tönkretesz.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó