+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Már javában bőgnek a bikák
2015. szeptember 18. péntek 08:13 - Keszthely
Már javában bőgnek a bikák
Megkezdődött a szarvasbőgés. A gímek násza egyben a vadászszezon indulás is. Zala megye kiemelt nagyvadas terület, ezen belül a Keszthelyi-hegység látványos, izgalmas vadászhely. Ebben az időszakban sok külföldi vadász érkezik, hogy elejtse régóta várt trófeáját. Bőgés idején fokozott figyelemmel kell lenni az erdőlátogatóknak és vadveszélyes utak mentén közlekedőknek is.

Már hallható az erdőkben a szarvasok bőgése. Augusztus és szeptember fordulóján kezdődik és szeptember közepén teljesedik ki a gímek jellegzetes bőgése. Az alkonyati és esti órákba akár több kilométerre elhallatszik a jellegzetes hang.

Héri János a Kőorra Vadásztársaság elnöke azt mondja, Zalában különös jelentősége van a szarvasbőgésnek. A Várvölgyi-medence és az azt körülvevő Keszthelyi-hegységben mintegy 4300 hektáron vadgazdálkodik a társaság. Általában 15-17 bikát ejtenek el a bőgés idején. 

"Zömében külföldi vadászokat vadásztatunk szeptemberben, elsősorban osztrák, cseh és német vendégeink vannak. Ebből több csoport évek óta, de van olyan társaság, aki már több mint 20 éve itt vadászik ezen a területen." - mondja Héri János. 

fotó: Pálinkás Gábor

A vadásztársaság felkészültségének meg is van az eredménye. Számos kiváló trófeát ejtettek el az utóbbi években. Zalai szinten közepes élőhelynek számít a Keszthelyi-hegység ezen része. Az elejtett trófeák 30-40 százaléka érmes, a többit javarészt a tagság selejtezi szeptember végétől.

"Kétszáz-háromszáz szarvas lehet az egész hegységben" - becsüli az állományt Lázár Attila a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati főfelügyelője. Ebből mintegy 70 bikát hozhatnak terítékre a vadászok. Pontosan szabályozott, hogy mennyi vadat lehet elejteni. Megyei szinten 1500 gímbika kilövésére van lehetőség, ennek mintegy harmada a bőgés alatt valósul meg. Az intenzív vadászat miatt az erdőlátogatás szabályozva van ilyenkor. A gombászok, túrázók és erdőjárók délután 4 óra és reggel 8 óra között kerüljék az erdőt!

Az utak mentén is fontos a kellő figyelem. A Keszthely és Várvölgy közötti út például ilyenkor fokozottan vadveszélyes. Bőgés idején a szarvasok nem csak a hajnali és esti órákban, hanem reggel és délelőtt is aktívabban mozognak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó