+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vasút rejtelmei
2018. november 2. péntek 15:29 - Keszthely
A vasút rejtelmei
Terepasztalt építhettek és éjszakai fények között tekinthették meg a szerelvényeket a Történelmi Vasútmodell Kiállítás látogatói. Kedden és szerdán rendezték meg a vasút rejtelmei című programot, mellyel a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódott a Helikon Kastélymúzeum. Több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatával és 500 négyzetméteres alapterületével a keszthelyi kiállítás Közép-Európa egyik legnagyobbja.

Az éjszakát idézték a történelmi modellvasút kiállításon. A terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatát csak a járművek fényei, valamint az épületek és a terepasztalok közvilágítása világította meg. Folyamatosan világosodott, így végül nappali fényben is megcsodálhatták a látogatók Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítását.

„Paksiak vagyunk és a hosszúhétvégét kihasználva most éppen itt üdülünk egyet Hévíz környékén. Egy kötelező program volt eljönni ide megnézni ezt a Magyarország talán legszebb modellvasút gyűjteményét, terepasztalát. Szerintem az egész családnak kortalanul ez egy óriási kikapcsolódás, szórakozás" - mondta Kovács Gergely.

A terepasztal készítését is kipróbálhatták az érdeklődők. Mindennek az alapja egy kartonlap és jó sok ragasztó. A gyerekek megtanulták, hogyan készíthetik el a talajt és azon a pedig a füvesítést. Egy érdekes  praktikát is bemutattak a foglalkozáson. A modellezők egy elemlámpát alakítottak át fűszórónak, hogy az anyag statikus legyen, így a ragasztóba szórt fő valósághűen, felfele állt a kartonon. Nagy érdeklődéssel vetették magukat a munkába a gyerekek. 

„Nekem tetszik, jó. Még nem volt ebbe részem, de most örülök, hogy lehet” - mondta Obermayer Máté. 

A Múzeumok őszi fesztiválja keretében már harmadik éve rendezték meg a vasút rejtelmei című programot. Október 30-án és 31-én nagy érdeklődés övezte a rendezvényt. A szervezők célja, hogy megismertessék – elsősorban - a gyerekekkel modellezés és a vasutak világát.  A terepasztalokon 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik. 

„Ez Közép-Európa egyik legnagyobb kiállítása, ötszáz négyzetméter alapterületen található három terepasztalunk; Magyarország, Ausztria és Németország” - nyilatkozta Lukács Bernát, a kiállítás műszaki üzemeltetési vezetője. 

A Történelmi Vasútmodell Kiállításnak évente több mint 80 ezer látogatója van.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus