+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nagy tervek a keszthelyi halásztelepen
2016. január 21. csütörtök 08:20 - Keszthely
Nagy tervek a keszthelyi halásztelepen
Apartmanokat, közösségi helységet és kiállítóhelyet kíván kialakítani a keszthelyi halásztelepen a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A társaság a tó horgászturisztikai bázisának szánja a mára eredeti funkcióját elvesztett területet. A halászat leállítása után a horgászat fellendítése és a halászmesterség hagyományainak megőrzése a fő célja tógazdának.

Csend és nyugalom honol a keszthelyi halásztelepen. A hajók és dereglyék a parton pihennek. 2013 decembere óta nincs halászat a Balatonon. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. nem akarja veszni hagyni a közel egy hektáros területet. Horgászturisztikai bázist szeretnének itt kialakítani.

„Egy huszonnégy apartmanos pihenőcentrumot, turisztikai centrumot szeretnénk építtetni. Ennek fő bázisa lenne a telephez tartozó kikötő. Ezt egy kicsit átterveztetnénk, közforgalmú kikötő lenne benn, horgászcsónakokkal, bérlési lehetőséggel, saját személyszállítással, úgy értem, hogy horgászokat tudnánk kiszállítani a régi halászhajóink egy részével.” - részletezi a terveket Havranek Mihály, a társaság vagyonvédelmi és halőrzési vezetője.  

Régi funkciójában kívánja megőrizni a társaság a jégvermet. A feltehetően száz évnél is idősebb épület egyedülálló a Balaton körül. Ez az egyetlen olyan jégverem, mely nincs a talajszint alá süllyesztve. Egykor minden településen volt jégverem, de itt különös jelentősége volt ennek az építménynek. A hűtőgépek és jéggépek kora előtt a Balaton jegével hűtötték a halakat, meséli az épültbe kalazolva Havranek Mihály: 

„Amikor komoly telek és nagy telek voltak, ami egy kicsit gyakoribb volt mint most (...) akkor kezdték el a jeget vágni odakinn, ami egyébként rohadt egy meló volt. A csillékre került rá a jég, a csilléken keresztül, vagyis az ipari vágányon keresztül bekerült ide és gyönyörű szépen egymásra lettek ezek a tömbök rakva, felépítve belőle végig egész a tetőzetig. Amikor ez gyönyörű szépen egymásra lett rakva, akkor becsukták a jégvermet, amikor egy kicsit megenyhült az időjárás, akkor ez az egész egymásra rakott jég egy hatalmas jégtömb lett.”

Ezt a jeget használták fel a halak hűtésére, még a nyári időszakban is. A jégverembe a Balaton halait és élővilágát felsorakoztató akváriumot, valamint a halászat hagyományait bemutató kiállítást rendeznének be.

A halászat az emberiség legősibb foglalkozásai közé tartozik. Őseink már a honfoglalás előtt is halevők voltak. Szent István 1024-ben halászokat és halászati jogot adományozott a zalavári monostornak, de a Tihanyi Apátság alapítólevele is említi már a halászatot. A 19. század közepén mintegy ezer nyári és kétszer ennyi téli halász volt a magyar tengeren. A húszas években már csak háromszáz, 2013-ban – a halászat leállításának évében - öt hajóval tizenöt főállású halász volt a tavon.

 Az ősi foglalkozás emlékének megőrzése érdekében a horgászturisztikai fejlesztés mellett számos emléket kíván kiállítani a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A nagyvonalú tervek már megvannak, jelenleg forrást keres a társaság ezek megvalósításához.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. nem csak ezzel a tervével, hanem az idén módosított balatoni horgászrenddel is  a pecásokra és hozzá kapcsolódó turizmusra fektet nagy hangsúlyt. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus