+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A bikák hangján
2016. február 11. csütörtök 16:34 - Keszthely
A bikák hangján
Rangos nemzetközi megmérettetésnek adhat otthont Keszthely! A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában rendezik a XVIII. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot. A rendezésért a Vadászati Kulturális Egyesület felel, mely évek óta szoros kapcsolatot ápol a keszthelyi intézménnyel. A két napos európai verseny május 27-én indul.

Tavaly szeptemberben már szarvasbőgéstől volt hangos Keszthely az Országos Szarvasbőgő Bajnokságon. Májusban már tizenöt nemzet versenyzője utánozhatja bikák hangját, szintén a Vadászati Múzeumban. A Szarvasbőgő Európa-bajnokság a  szervező Vadászati Kulturális Egyesületnek és helyi lobbinak köszönhetően került Keszthelyre.

„Ez egy nagyon rangos megmérettetés. Magyarországon a gímszarvas mindig is egy kultikus vadnak számított. Talán Széchenyi Zsigmond, a legnagyobb hazai vadász fogalmazta meg, hogy a világon a legszebb a magyar erdő, a magyar őszi erdő, amikor a gímszarvas orgonál benne. Nekünk Dunántúlba és itt, szűk zalai körbe is ünnep a szeptemberi gímszarvas vadászat” - mondta el Tóth Csaba. A múzeum igazgatója szerint különleges rátermettséget igényel egy bika hangjának felismerése és utánzása. Minél idősebb és tapasztaltabb egy bika, annál nehezebb a közelébe kerülni és megcsodálni hangját. Az Európa-bajnokságon kizárt a részrehajlás, hiszen a bírák paraván mögött, kizárólag a hang alapján ítélik meg a versenyzőket.

„Minden egyes versenyző a zsűri által összeállított programot és annak a részeit kell, hogy a versenyen elbőgje. Különböző bőgőkürtöket használnak. Itt elég széles a választék, minden egyes versenyzőnek megvan a saját elképzelése, hogy melyik a legjobb és melyik a leghatásosabb hang.” -meséli Tóth Csaba.

A szervezők a verseny mellett egyéb, a szakma és a nagyközönség számára is érdekes programokkal készülnek. A szarvasbőgő verseny után is rangos rendezvény lesz Keszthelyen. Június közepén nemzetközi solymásztalálkozót rendeznek. A minisztériumi támogatásból megvalósuló programon a szakmai konferenciák mellett szintén a nagyközönség számára érdekes bemutatókat tartanak. Mindkét nagy rendezvényre ingyenesen várja látogatóit a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó