+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Márciusi ifjak
2016. március 15. kedd 18:52 - Keszthely
Márciusi ifjak
Még Kossuth Lajos pisztolyát is kézbe lehetett ma venni a Balatoni Múzeumban. Ezen a fegyveren kívül számos korabeli szablyát és dokumentumot is bemutattak a látogatóknak. A családi napon e mellett kézműves foglalkozáson készülhettek a párták, csákók és kokárdák.

Örömmel vette mindenki kézbe a Kossuth pisztolyt. Ez a fegyver Kossuth 49-es menekülése után került felesége, Meszlényi Terézia rokonságához, majd több ajándékozást követően jutott le a Balatoni Múzeumba. E mellett több lőfegyvert, szablyát és kardot vettek elő a múzeum gyűjteményéből.

„Gyerekemet végül is érdeklik ezek a fegyverek, a puska, a kard, meg mindenféle és mondom, most akkor kivételesen jövünk." - magyarázta részvétele okát Szabó Árpádné, aki fiával szemlélte a fegyvereket. 

A gyűjteményből kiállított fegyverek feltehetően Keszthely környékén készültek, vagy szolgálták valamelyik nemzetőrt. Haász Gabriella, a múzeum történésze azt mondja, hogy itteni kovácsok készítették például a szerszámokból átalakított dárdákat is.

„Nagy valószínűséggel a környéken használták. A Keszthely környéki, Keszthelyen toborzott nemzetőrök 48 tavaszán, akiket 48 nyarán már le is vezényeltek a horvát határra, mert ott volt várható a horvát csapatok betörése, de a keszthelyi Festetics birtoknak a védelme is például a feladataikhoz tartozott a nemzetőröknek.” - magyarázza a történész. 

Kézműves foglalkozással is várták a gyerekeket és családjaikat. Főleg a nemzeti ünnephez és a tavaszváráshoz kapcsolódó tárgyakat készíthettek a lelkes résztvevők.

A családi napra délelőtt tíz órától kezdve egész nap várták az érdeklődőket a múzeum munkatársai.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár