+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tanácsok az Ausztriába készülőknek
2018. november 13. kedd 14:51 - Keszthely
Tanácsok az Ausztriába készülőknek
Kinek és hogyan érdemes Ausztriában munkát vállalni, mik a lehetőségek, milyen célokat kell kitűzni? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ VSZK-s diákok. Az iskola egykori tanulója, Csécs Milán tartott előadást a témában és mutatta be könyvét. 12 év tapasztalatait foglalta írásba a vendéglátós szakember.

1999-ben végezte el a technikumot a VSZK-ban Csécs Milán. 2006-ban ment ki Ausztriába dolgozni. Házmesterként és felszolgálóként kezdett, majd 12 évre rá étteremvezetőként jött haza. Sok ismerőse érdeklődött nála az ottani munkáról. Úgy gondolta, hogy könyv formájában is megosztja tapasztalatait. Előadását több végzős osztály tanulója hallgatta meg. Az iskolában azt tapasztalni, hogy a diákok nagy számban tervezik, hogy külföldön dolgozzanak.

„Szerintem jó kimenni külföldre mert megtanuljuk a nyelvet, viszont annyira mégse jó, mert a családtól, meg a barátoktól távol vagyunk” - vélekedett az iskola egyik diákja, Papp Réka. 

Csécs Milán is felsorolta az előnyöket, hátrányokat. Mint mondta, nem célja, hogy mindenki kinn dolgozzon, de aki belevág, annak kíván segítséget nyújtani.  

„Hogy most érdemes-e kimenni, vagy ne, attól függ, hogy az ember mit akar elérni az életben. Tehát, hogyha jó neki itthon, Magyarországon, ha neki fontosabbak a családi kötöttségek, fontosabb neki, hogy Magyarországon maradjon a család mellett, a szülei mellett, akkor nem menjen ki, mert kinn ezt el fogja veszíteni. Ha szeretne valami új dolgot megtapasztalni, ahogy annak idején a magyar népmesékben is volt, hogy elindult a szegény fiú világot látni. Ha valaki azért megy ki, hogy megtapasztaljon valamit, akkor javaslom, hogy Ausztriát nézze meg mindenképpen, esetleg tud spórolni, esetleg lát egy új fajta nézetet, amit majd Magyarországon tud alkalmazni” - nyilatkozta a szerző.

Csécs Milán könyvében szót ejt a munkakeresés módjairól, a munkavégzés körülményeiről, a különböző osztrák vendéglátóhelyekről és párbeszédekkel, szituációk leírásával is segít az olvasónak. Az egykori VSZK-ás diák hangsúlyozta, nem az számít, hogy valaki mennyit keres, hanem, hogy mennyit tud félretenni a külföldi munkavállalásnál. Az előadást a szakképzés európai hete keretében szervezte meg az intézmény. Nem ez az első alkalom, hogy olyan egykori VSZK-ás diákot hívtak meg, aki sikereket ért el szakmájában.  

Fisli István iskolaigazgató: „Elsősorban ez a célunk, hogy példát mutassunk, hogy igenis innen a keszthelyi VSZK-ból milyen széles az a paletta, ahova el tudnak jutni a tanulóink és ki tudnak kerülni és a szakmai ranglétrán előre tudnak jutni és bízzunk benne, hogy ez valóban példa az itt tanulóknak, hogy igenis itt az intézmény adta lehetőségekkel ha megfelelően élnek, akkor ilyen szép pályafutást tudhatnak majd magukénak ők is.” 

A szakképzés európai hete keretében a hús nélküli étkezésről is hallhattak előadást a diákok.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Elkezdődött a lépcső felújítása a Keszthelyi Kórház bejáratánál.
 
A belváros ikonikussá vált kávézója és pubja a régi stílust és irányt követi.
 
1,7 millió kockából állították össze az idei LEGO kiállítást a Sopron utcai bevásárlóközpont emeletén.
 
Hazánk déli, keleti és észak-keleti megyében szórják ki repülőgépről a veszettség elleni készítményeket.
 
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
 
A Fidesz-KDNP jelöltje 3 676 voksot kapott, míg a KÉVE indulója, Czuth Zoltán László 3 021-et.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó