+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták az Amazont
2016. április 29. péntek 15:09 - Keszthely
Átadták az Amazont
A főúri utazások világával és veteránautókkal is ismerkedhet a közönség ma átadott keszthelyi Amazon Házban. Az 1780-ban épület első keszthelyi szállóépület a Festetics kastély 2,7 milliárdos fejlesztési támogatásaiból újították fel. A Nemzeti Kastély és Várprogram keretében eddig nyolc kastély kapott támogatást, az idén további pályázatokat nyújt be az ezt kezelő Miniszterelnökség.

Régi fényében pompázik már az egykori Amazon szálló. Az 1780-as években épült Amazon feltehetően a város első szállója volt. Az 1995-ben bezárt, már akkor leromlott állapotú egykor kedvelt vendéglátóhely, étterem és presszó az utóbbi évtizedekben leamortizálódott. A fejlesztés az enyészettől mentette meg az épületet.

„Nagyon szép, így most, ahogy kívülről, ahogy láttam. Láttuk azt a leromlott állapotát, és ahogy a felújítás előtt kinézett, ahhoz képest így csodálatos az első benyomás róla, hogy megújult ez az épület. Nagyon kellett ide a sarokra egy ilyen szép épület.” - vélekedett a szombathelyi Isztin Gyula, aki többször megfordult már Keszthelyen. 

Nem csak nézni, hanem át is lehet élni a veterán járművek világát az új kiállítóhelyen. A léghajózástól kezdve a vízi közlekedésen át a motorkerékpárokig terjed az állandó kiállítás. A keszthelyiek számára különleges érzés újra belépni az egykori étterem és szálló falai közé. Így van vele Vetőné Zeke Erzsébet„Régi nosztalgiaemlékek torlódnak fel bennem, különösen sokat jártunk ide az alsó szintre, a presszóba és az étterembe. Ide fel a szállodarészre nem jártunk,d e most teljesen más képet mutat mind régen - gondolom én – mint régen volt.”

A Festetics kastélyban egy átfogó fejlesztést hajtottak végre több uniós és hazai forrásból, ennek egy jelentős része az Amazon Ház. 

„Összességébe 2,7 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a Helikon Kastélymúzeumban, több különböző helyszínen. Megújult az Amazon Ház, megújult a kastélynak a parkja, a főépületben új kiállítótereket alakítottunk ki és a Pálmaház területén lepkeházat is kialakítottunk.” - mondta el Pálinkás Róbert, kastélyigazgató. 

Az ünnepélyes átadón Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta, hogy 2010 előtt is voltak tervek a kastély felújítására, de csak az ezt követő időszakban készültek támogatható pályázatok. A megye fejlesztési biztosa felidézte az Amazon egykori hangulatát is: „Ahogy a korabeli krónikák írták, rendes szobákkal, jó étellel, sőt billiárddal várta a vendégeket, hát ma elmondhatjuk, hogy ma is rendes szobák vannak, szép kiállítás, de ma, amikor a Keszthely és környékének látogatói a wellness szállodákat keresik, akkor azt hiszem, hogy ez az épület méltó tartalommal telt meg.” 

Avatóbeszédében L. Simon László kiemelte, hogy a most átadott fejlesztéseknek köszönhetően a tavalyi 200 ezres látogatószám 10 százalékos növekedést várják a Festetics kastélyban. Az államtitkár kiemelte, hogy a Nemzeti Kastély és Várprogram több mint 60 milliárd forintos forrást jelent a vidéki épített örökség számára. 

„Ennek jelentős része Európai Uniós forrás, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program terhére 55 milliárd forintnyi forrást szeretnénk elkölteni. A kiválasztott állami tulajdonban és állami kezelésben levő kastélyok közül nyolcnak már benyújtottuk tavaly a pályázatát, ezek sikeresek, megnyertük őket, a támogatáskötési szerződés folyamatban van. Benyújtottuk most időközben tavasszal az egri várnak a fejlesztési pályázatát és június 30-ig további 15 pályázatot fogunk a Gazdasági Minisztérium fele beküldeni.”   - nyilatkozta televíziónknak a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár.

A Miniszterelnökség tartalommal is szeretné megtölteni ezeket a kiállítóhelyeket. Ezért a kastély egykori gazdájának, a Festetics családnak címerével díszített poharakat, mellszobrot és bútort ajándékozott a tárca a kiállítóhelynek. Erre a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezésére indult műtárgyvásárlási program jóvoltából nyílt lehetőség.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus