+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tisztelgés a hősök előtt
2016. május 23. hétfő 16:45 - Keszthely
Tisztelgés a hősök előtt
167 évvel ezelőtt foglalta vissza a Magyar Honvédség Buda várát. A három hetes ostrom 1849. május 21-én zárult. 1992 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem napját. Ez alkalomból tartott megemlékezést a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub. Az ünnepség szónoka, Kardos József kiemelte, hogy több zalai honvéd is életét adta az ország ősi fővárosáért.

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként vonult a több mint 34 ezer főt számláló honvédsereg Buda visszavételére 1849 májusában. A keszthelyi megemlékezést szervező Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub elnöke, Szirmai János elmondta, hogy a három hetes ostrom sikere május 21-én következett be, ez a nap 1992 óta a Magyar Honvédelem napja.

A Buda vár ostromában résztvevő Zala megyei 47. és 56. zászlóalj honvédjeinek történetét emelte ki Kardos József. A két egység 1715 katonával vonult az osztrák védők ellen. A szónok kihangsúlyozta, hogy elsőként a 47-esek jutottak be a várba, mely lelkesítően hatott az ostromot irányító Görgei Artúr tábornokra és többek közt a többi zalai harcosra.

„Leírhatatlan hatása volt az 56-osokra az a pillanat, amikor a másik zalai zászlóalj, a 47-esek lobogóját megpillantották a váron. A falak megmászására felizgató szavakkal lelkesítették egymást - ahogy a források mondják, biztatták magukat: öldösik a várban a Zala megyei testvéreinket. S ezzel ők is berontottak." - mondta el beszédében Kardos József.  

Az 1997-ig Keszthelyen működő 7. Légvédelmi Rakétaezred kopjafájánál elsőként Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere helyezett el koszorút. Őt követte a Győrben székelő 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred alezredese Könczöl Ferenc, majd a zalaegerszegi Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai tisztelegtek a hős honvédek előtt. A megemlékezést szervező és a keszthelyi rakétaezred emlékét őrző Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub tagjai mellett a keszthelyi rendvédelmi szervek képviselői, Horváth István rendőrkapitány és Laczikó Károly, katasztrófavédelmi kirendeltségvezető is koszorúzott a Magyar Honvédelem napján.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus