Nehezen boldogulnak idén a szezonálisan nyitva tartó büfék és éttermek a Balatonnál.. A régóta üzemelő vendéglátóhelyeknek ugyan megvan a szakképzett törzsgárdájuk, de a kisegítő személyzet terén ők is hiányt szenvednek. A büfétulajdonosok szerint ennek az az egyik oka, hogy külföldön az itthoni bérek többszörösét tudják megkeresni azok, aki dolgozni akarnak.
„Azt gondolom, hogy a külföldön kínált bérekkel nem nagyon tudunk versenyezni. Viszonylag szűk a nyári szezon a Balatonon, ugye sajnos újra egy két, két és fél hónapról beszélhetünk. Ezzel szemben nagyon sokat dolgozik a helyi turizmus, hogy ezt kibővítsük, és új szezonokat nyissunk tavasszal, ősszel. Ugyanakkor azt a bért, amit külföldön megkapnak a kollegák, nem tudjuk nekik megadni áprilistól szeptemberig.” - tájékoztatott Szalóki Szilvia, egy gyenesdiási büfé tulajdonosa.
A Balaton parti állás nem csak a szezonalitásban különbözik a többi munkától, hanem abban is, hogy a munkaidő lényegesen hosszabb és kötetlenebb mint általában. Éppen ezért a keszthelyi agglomerációban élők és a kisgyermekes édesanyák nem vagy csak nagyon nehezek tudják vállalni ezt a típusú munkát, véli Dr. Varga Andrea a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának vezetője.
„A Keszthelyi járásban is tapasztaljuk a munkaerőhiányt, jelenleg 180 álláshely van, mait bejelentettek a munkáltatók, ahova szakembereket keresnének. Legtöbben pincért és pultost keresnek, ezen túl pedig elég nagy a hiány szakácsból, cukrászból is, valamint egyéb idegenforgalmi igényt kielégítő szakmákra is keresnek embereket.” - mondta el Dr. Varga Andrea, a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának vezetője.
Vannak olyan étteremtulajdonosok is, akik pozitívabban látják a helyzetet, köztük Bezerics Dániel is. Szerinte a munkáltató hozzáállása is sokat tehet azért, hogy a szakképzett fiatalok itthon maradjanak, és balatoni munkahelyeken vállaljanak munkát. Az éttermek nyitva tartásán is változtatni lehetne, hiszen az a büfé, vendéglő, aki nem két hónapos szezonban gondolkodik, könnyebben talál dolgozót.
„Egyre több olyan hely van, ami valójában minőségi szolgáltatással próbálja egyrészt a vendégeket, másrészt pedig a vendéglátó kollégákat magához csábítani. Én igazából abban hiszek, hogy remélem, hogy egyre többen elkezdjük majd a Balatont egy szemüvegen keresztül nézni, és ez a jó példa ragályos lesz, hiszen egy hihetetlenül értékes tájegységen élünk.” - hangsúlyozta Bezerics Dániel, a Balatoni Kör egyik alapító tagja.
A Balatoni Kör egyik alapító tagja hozzátette, a Balaton nem csak nyáron kínál programot, ezt kellene felismerni és kihasználni a vendéglátósoknak is. Úgy véli, egyre több vendéglátóhely próbálkozik az éves nyitva tartással, és ez talán magával hozhatja a dolgozók bérének emelkedését és a munkaerőhiány csökkenését is.
Regman Karola - Keszthelyi TV