+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szent Kozma-Szent Damján díjakat adtak át
2018. november 27. kedd 16:56 - Keszthely
Szent Kozma-Szent Damján díjakat adtak át
Dr. Kató Csaba, a Keszthelyi Kórház osztályvezető főorvosa és Dr. Varga László, zalacsányi háziorvos vehették át a Szent-Kozma-Szent Damján díjat. A kitüntetést a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Szervezete adományozza azoknak, akik kiemelkedő munkát végeznek a gyógyításban és aktív tagjai a kamarának. A megyei szervezet forgó rendszerben ismeri el az orvosokat a nagykanizsai, zalaegerszegi és a keszthelyi körzetben.

Több mint három évtizede praktizál körzeti orvosként Dr. Varga László. Kimagasló színvonalú munkájáért és a kamara etikai bizottságában betöltött tagságáért vehette át az elismerést. A zalacsányi orvos édesapja indíttatására választotta a gyógyítást hivatásául, háziorvosi teendői mellett gyermekgyógyász szakfelügyeletet is ellátott Keszthelyen.

„Édesapámnak nagy volt a ráhatása, aki egy erdőmérnök volt, és valamikor szeretett volna orvos lenni, de utána ebből kihátrált. Utána mondta, hogyha lesz fia, akkor az orvos legyen. Ő szisztémásan engem nevelt arra, hogy legyek orvos. Nem tudom, lehet, hogy jobb erdőmérnök is lettem volna.” - tájékoztatott a zalacsányi háziorvos.

Dr. Kató Csaba, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezető főorvosa a Keszthelyi Kórházban kezdte a pályáját. Később körzeti orvosként is praktizált, de 1990-ben végleg visszatért a városba. Dr. Szép László vezetése alatt részt vett az intenzív osztály megszervezésében és a Vízimentő Egyesület megalapításában, emellett a kamarában is aktív szerepet vállalt.

„A korhoz is kötődik egy kicsit, amikor az ember még sokkal több energiával bír, de valahol ez mindenhol kötődött az emberek segítésének a vágyához. Tehát maga a vízimentő tevékenységtől elkezdve az összes többi egy kicsit erre fűződik fel, hogy így mondjam. Én mindig szerettem csapatmunkában dolgozni a hivatásom mellett, tehát ennek is köszönhető, és amit gyakorlatilag elértem, mind az engem segítő, illetve az én szintén őket segítő társaim, orvostársaimnak is köszönhetem, és nyilván ez a díj egy kicsit ennek is szól.” - mondta az osztályvezető főorvos.

A díj névadói Szent Kozma és Damján ókeresztény vértanúk és orvosok voltak – hangzott el az ünnepségen. Mindketten Kis-Ázsiában folytattak orvosi gyakorlatot, emellett buzgó keresztények is voltak. A legenda szerint egy súlyosan elfekélyesedett lábú etiópot az ima erejével meggyógyítottak. Mindketten a Dioclatianus által elrendelt keresztényüldözés során szenvedtek vértanúhalált. A nevüket viselő díjat 2010-ben adták át először Zala megyében.

„A szakmailag kiemelkedő kollegákat az életpályájuk során végzett tevékenységük miatt díjazzuk, de nem csak a szakmai, orvosi tevékenységüket, hanem az orvos kamarai tevékenységüket is szeretnénk díjazni ezzel. Hiszen az orvosok kamarája nem csak a vezetőségből áll, hanem azokból az orvosokból, akiket képvisel, akik tagjai a kamarának.” - tette hozzá Dr. Kiss Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A díjat minden évben két orvos kaphatja meg, egy fő alapellátásban és egy fő szakellátásban. A díjra érdemes orvosokat kollégáik terjesztik a bizottság elé.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó