+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sürgősségi piknik a kórházban
2018. november 16. péntek 15:20
Sürgősségi piknik a kórházban
“Én azt gondolom, hogy mindenkinek nagyon jól kell ismernie, hogy hogyan működik a sürgősségi osztály”. Kvarda Attila, a keszthelyi kórház igazgatója fogalmazott így annak a nyílt napnak a keretében, amelyre az ellátási körzetben dolgozó háziorvosokat hívták. A már második alkalommal megrendezett, úgynevezett “sürgősségi piknik” célja az orvosokkal való együttműködés fejlesztése a minél hatékonyabb betegutak elérése érdekében.

Tatár László létráról esett le és fájlalja a vállát, kezét. Bár az eset sürgősségi besorolása alapján hatvan percen belül kell ellátni, szerencséjére percek alatt sorra kerül és az elkészült röntgenfelvételek alapján Tripkovics Zsolt főorvos megállapítja a diagnózist: “A gerinc az rendben van, egyedül a felkarcsontja van eltörve.” Műtétet vagy megfigyelést javasolt a főorvos. Ő így döntött: "Tekintettel arra, hogy az illetékes orvos, aki itt most dolgozik, ide van beosztva, az a véleménye, hogy megfigyelésre maradjak bent. Ezért vállalom, hogy bent maradok."

A sürgősségi osztályok visszatérő problémája, hogy az esetek legnagyobb részében nem igényel sürgősségi ellátást az eset, amivel érkezik a beteg. Többször előfordul, hogy a háziorvos sem jól méri fel, hová kell küldenie a páciensét.

Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház igazgatója azt mondja: "Itt olyan eseteket hivatottak ellátni, amelyek valóban a sürgős kategóriába tartoznak. Ezt szeretnénk hatékonyan, időben, a megfelelő intervallumokban ellátni. Ezt pedig másképp nem tudjuk megtenni, csak akkor, ha a háziorvosokkal szorosabban együttműködünk. Ehhez nem csak szakmai együttműködésre van szükség, hanem természetesen - mint kiderült az első találkozás alkalmával -, szervezési feladatokat is végre kell hajtanunk."

A statisztikák szerint hatvan-nyolcvan százalékot is eléri azoknak az eseteknek a száma, amik nem sürgősségi ellátást igényelnének. Emiatt a sorra kerülés ideje is nőhet. A dolgozók szerint az idegőrlő várakozások mögött mindig racionális okok húzódnak. A fektetőben az első két ágyon a súlyosabb eseteket monitorozzák, a hátsó fektetőben pedig a kevésbé súlyos betegeket látják el. "Itt folynak le az infúziók és tulajdonképpen itt lehet megvárni az eredményét a vizsgálatoknak, amíg mi összegezzük a vizsgálatokat. Utána tudunk egy körülbelül hozzávetőleges diagnózist felállítani. Ez nagyon sokszor körülbelül két órát vesz igénybe. A labor leterheltségétől illetve a szakrendelések leterheltségétől függően ez az idő akár rövidebb, akár hosszabb időt is igénybe vesz" - tudtuk meg Tarpál Györgyné Judit főnővértől.

Bondor Gyula, a sürgősségi osztály főorvosa leszögezte: ez a részleg a kritikus állapotú betegek egy helyben, mozgatás nélküli ellátása érdekében áll rendelkezésre. Több olyan esettel is találkoztak már, amikor maga a háziorvos irányította ide indokolatlanul a beteget. A “sürgősségi piknik” megrendezésének célja az ilyen alkalmak szűkítése. "Ez már második alkalom, a mai nap. Első alkalommal nagy sikernek tartom személy szerint, hogy a háziorvosok jó része a környékről eljött és nagyon sok konstruktív gondolat fogalmazódott meg. Nagyon sok kritikus kérdést sikerült megbeszélünk. Nyilvánvalóan folyamatosan azért mindig merülnek fel kérdések" - tette hozzá a főorvos.

A kórház vezetése szerint elgondolkodtató adat, hogy az ellátási területéről érkező páciensek kétharmada nem igényelne sürgősségi kezelést. Még megdöbbentőbb az a tény, hogy ezeknek az eseteknek a fele még csak orvosi ellátást sem igényelne.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
 
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó