+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Múltbéli értékeket gyűjtenek
2016. augusztus 24. szerda 16:25 - Karmacs
Múltbéli értékeket gyűjtenek
Friss házi kenyérrel, köményes pálinkával és jó szóval várták a meghívottakat a szervezők Karmacs és Csíkszentsimon helyi értékeinek bemutatójára. A karmacsi hímzett díszpárnák és terítők, és a székelyföldi népviselet nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében. Mindkét településen létrejött egy értéktár is, ahol a jövőben összegyűjtik és megőrzik a helyi örökséget.

Közösen ünnepelte augusztus 20-át Karmacs és Csíkszentsimon. A szentmise és az Új kenyér megáldása után a közösségi házban folytatódott az ünnepség, ahol a két település természeti, építészeti, tárgyi és szellemi értékeinek bemutatására is sor került. A két község közösen nyert támogatást egy értéktár létrehozására a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt pályázaton. Az értékek gyűjtése mellett Karmacs polgármestere fontosnak tartja azok ápolását és karbantartását is. 

„Találtunk olyan dolgokat, ami kiment a divatból, csúnya magyar szóval, elfelejtődött, és szeretnénk, ha egy kicsit megint a köztudatba kerülne. Gondolok itt a gasztronómiára, az épített örökség olyan részeire, a kőkeresztekre, amiket tulajdonképpen benőtt a növényzet, el is felejtették, hogy az ott fellelhető, van. Ezeket szeretnénk úgy karban tartani a környékét, hogy az mindenki számára látható, látogatható legyen.” - tájékoztatott Kelemen István, Karmacs polgármestere.

A két község 2004 óta testvértelepülési kapcsolatot is ápol egymással, így a székelyföldi küldöttséget már régi ismerősökként üdvözölték a karmacsiak. Csíkszentsimonban már évek óta folyik az érték megőrzése, több olyan civil szervezet is működik a faluban akik fontosnak tartják az örökség gyűjtését, a polgármester pedig azon dolgozik, hogy a fiatalokat bevonja ebbe a munkába, és alternatívát teremtsen számukra az otthon maradásra.     

„Jó pár éve működik értékgyűjtés községünkben, a helyi Kézimunka Kör, aki ennek a zászlóvivője, valamint azok a fiatalok, aki ehhez bekapcsolódtak. Úgy gondoljuk, hogy azért jó a fiatalok jelenléte együtt az idősekkel, mert együtt kiegészítik egymást. A fiatalok lendülete és az idősek tapasztalata tudja ezt az egészet összehozni.” - mondta a csíkszentsimoni polgármester, Kozma István.

A köszöntők után az ünnepség vacsorával folytatódott, ahol egymás hagyományos ételeit és italait kóstolhatták meg a vendégek. A helybéliek megcsodálhattak a székely népviseletet a szentsimoni asszonyokon. Az este során harmonika kísérete mellett felhangzottak a régi magyar dallamok, amelyet a közel ezer kilométeres  távolság ellenére is mindkét település lakói ugyanúgy ismertek.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó