+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Akinek lelke szomjazik a fényre
2016. augusztus 25. csütörtök 15:25 - Zalaszántó
Akinek lelke szomjazik a fényre
A tradicionális szellemi örökséget kedvelők találhatnak testi és lelki feltöltődést Zalaszántón. Mészáros Ferenc és Hardy Mária az elmúlt két év során alakították saját otthonukban a Temenosz Ligetet. A költő és ruhatervező szeptembertől heti két alkalommal nyitja meg a különleges kertet, melyben az ősz folyamán zenés-verses előadásokat is szerveznek.

„Itt találkozik az ember és az isten, a kapuja tárva minden jövevénynek, de csak az léphet be tündöklő kertjébe, akiben tisztán énekel a lélek.” - így szól Mészáros Ferenc verse a Temenoszról. A költő értelmezése szerint a Temenosz egy szent liget, mely az aranykori ember szellemi és testi élettere volt. Ennek egy kis szigetét kívánta létrehozni párjával Hardy Máriával zalaszántói otthonukban.

„Igazából nem gondoltunk arra, hogy ezt megnyissuk a nagyközönség előtt, aztán pár hete fogalmazódott meg bennünk, hogy azért mégse zárhatjuk be a kaput. Tehát valamilyen lehetőséget kell adni azok számára, akik hasonló világot keresnek, mint amit mi itt megcsináltunk, hogy láthassák, szembesüljenek vele, hogy képes az ember ilyet is megcsinálni.” - nyilatkozta a költő.

A kertet saját erejéből alakította ki Mészáros Ferenc és  Hardy Mária. Céljuk az volt, hogy a tradicionális szellemi örökséget kedvelők rövid séta keretében versek és képek segítségével pihentessék, tölthessék lelküket. A Temenosz Liget bemutatójára a sajtó mellett helyi és környező települések civil, vagy idegenforgalmi szereplőit hívták meg, akiket elvarázsolt a különleges hely. A helyi Három Hegy Egyesület titkára is sok lehetőséget lát a kertben: „Nagyon sok érdeklődő van Zalaszántón, bakancsos turisták, akik – gondolom - ha megnyílik a kapu szívesen jönnek és megnézik ezt. Úgyhogy ez még egy különlegesség itt Zalaszántónak én úgy gondolom és gyönyörű, lenyűgöző a kert. Érdemes megnézni, itt fel lehet töltődni, meg lehet pihenni, itt a Sztupa árnyékában úgymond.” - vélekedett Nagy Lászlóné. 

A liget két év alatt készült el. Kilenc állomáson keresztül kereshetik a vendégek a feltöltődést. A kertépítés és a versek Mészáros Ferenc munkáját dicsérik, párja Hardy Mária pedig illusztrációkat és dekorációkat készített. A művészpár előadásokat is tervez a Temenosz Ligetben. 

„Vannak olyan emberek a történelemben, akiket nagyon közel érzünk magunkhoz; a modern kori az a John Lennon és a Yoko Onónak maga a kapcsolata, mert egyedül lenni nem más, mint félelem, fél-elem. És akármilyen vélemény is van utólag róluk, ők azért ott letettek valamit az asztalra. Csinálunk majd a jurtában október 8-án egy műsort.” - árulta el Hardy Mária.

John Lennon mellett Nietzsche és Hamvas Béla témájában terveznek előadásokat a kert tulajdonosai. A liget szeptemberben nyílik meg. Hetente két alkalommal, pénteken és szombaton lehet lelkileg feltöltődni a Temenoszban. Bővebb információ a temenosz.com oldalon található.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó